1

Hajahuomioita kuntavaaleista

Nyt se on taas takana neljäksi vuodeksi. Onneksi, saattaa joku huokaista. Vaan mitäpä jäi näistä kuntavaaleista käteen?
No ainakin se, ettei oikein tunnu kansaa kiinnostavan, vaikka kuinka patisteltaisiin. Mäntyharjun äänestysprosentti valui jo alle 60:n, Pertunmaalla sentään mentiin yli, vaikka sielläkin hieman pudotusta tuli edellisistä vaaleista.
Äänestysinnon kasvattamiseksi on väläytelty (viimeksi pääministeri) muun muassa äänestysiän laskemista 16:een, mutta nostaisiko se yhtään mitään? Saattaisi päinvastoin laskea prosentteja entisestään.
Parempi keino olisi muuttaa kuntavaalit henkilövaaliksi. Eniten ääniä saaneet läpi ja sillä selvä. Ei varmasti naurata niitä 89 Matti Kovasen äänestäjää, jotka äänensä nuorukaiselle antoivat. Yhdeksänneksi eniten ääniä Mäntyharjulla, mutta ei mitään asiaa valtuustoon, paitsi katsomoon.
Ja Keuruulla demariedustaja on saamassa varavaltuutetun paikan ilman ainoatakaan ääntä. Suhteellisella vaalitavalla on eduskuntavaaleissa sijansa, mutta kuntavaaleissa se joutaa romukoppaan.

Kuka sitten voitti vaalit? Kokoomus julistettiin suurimmaksi kuntapuolueeksi sen saatua äänistä suurimman osuuden. Mutta valtuustopaikkoja puolue sai vasta kolmanneksi eniten, 1492. Keskustalla valtuutettuja on melkein kaksi kertaa enemmän.
Vaalien voittajaksi niin ikään julistautunut vihreät on valtuutettujen määrässä muun muassa perussuomalaisten ja vasemmistoliiton takana.
Ääniosuuksissa korostuvat äänet suurissa kaupungeissa, missä tietysti läpimenoon vaaditaan enemmän kannatusta kuin pienemmillä paikkakunnilla. Mutta valtuustopaikoistahan kuntavaaleissa kisataan ja sillä mittarilla keskusta on ylivoimaisesti suurin kuntapuolue.

Vaalikampanjoinnista jäi jotenkin vaisu maku, ainakin valtakunnallisesti. Täytyy myöntää, etten yhtään vaaleihin liittyvää tv-mainosta edes nähnyt. Radiota tulee kuunneltua lähes päivittäin ja siellä pyörivät ainakin perussuomalaisten, kokoomuksen, keskustan ja vihreiden mainokset.
Joskus piti oikein ihmetellä perussuomalaisten radiokampanjaa. Jos ei olisi ollut parempaa tietoa, olisi voinut kuvitella kyseessä olevan pienen oppositiopuolueen. Kaikki kun tuntui olevan pielessä. Kuulijalle vaan tulee mieleen, että siellähän te hallituksessa olette, tehkää jotain, jos kerran niin päin prinkkalaa asiat ovat.
Kun kokoomus kehui mainoksissaan suomalaista koulutusta, muistuttivat perussuomalaiset peruskoulun olevan mitä surkeimmassa jamassa. Ja nämä istuvat samassa hallituksessa.

Viikon kysymys

Kumpi merkitsee enemmän äänestyspäätöksessä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...