Ketojen vaativa kaunistus

Juhannuksen lähestyessä kuivat niityt eli kedot puhkeavat kauneimpaan kukkaan: mäkitervakot, päivänkakkarat, leinikit, nätkelmät ja huopaohdakkeet tuntuvat kilpailevan siitä, kuka hehkuu pölyttäjähyönteisille houkuttelevimpana. Väriloiston seasta voi löytää myös vaatimattomat, pikkuruisilla punaisilla kukilla varustetut aho- ja niittysuolaheinän.
Siellä, missä suolaheiniä kasvaa runsaasti värikkäiden mesikasvien joukossa, elää myös vaatelias ketokultasiipi. Oikeastaan laji ei ole lainkaan pikkumainen elinpaikkojensa suhteen, mutta sen toukat pystyvät elämään ainoastaan suolaheinillä. Maatalouden tehostuessa suolaheinävaltaiset laidun- ja niittokedot ovat auttamattomasti huvenneet, ja samalla ketokultasiiven elintila on käynyt yhä ahtaammaksi.
Siellä, missä sopivaa elinympäristöä vielä löytyy, ketokultasiipi voi hyvinä vuosina olla varsin runsaslukuinen. Lajin koiras on aivan erityisen kaunis ilmestys, sillä sen kimaltavan oranssien siipien reunat ovat voimakkaan violetit. Naaraan siipien väri vaihtelee oranssista ruskean kautta mustanpuhuvaan.

Perhossarjan viides osa julkaistiin kokonaisuudessaan torstain 15. kesäkuuta Pitäjänuutisissa, luettavissa myös näköislehdestä