Parhaat löylyt nyt yksissä kansissa

Mäntyharjulaisen kirjailijan ja toimittajan Susanna Uusitalon uusimpaan kirjaan idea löytyi läheltä.
– Ystäväni sanoi, että tee joskus jotain saunoista. Hoksasin heti, että hei: Suomi 100-vee! Ja mikä on suomalaisuutta parhaimmillaan, niin sehän on sauna.
Uusitalo lähti työstämään ideaa haluamalla kirjaansa mahdollisimman erilaisia saunoja. Tuttavilta kysellen alkoi 12 eri saunan kokonaisuus hahmottua, eniten työtä teetti talosaunan eli kerrostalon yhteissaunan löytyminen. Viime tipassa erinomainen talosaunojen edustaja löytyi sitten Turusta.
– Mutta pintaraapaisuhan tämä on, kun ajatellaan miten luovia suomalaiset ovat saunoja tekemään, myöntää Uusitalo.
– Yritin saada vain mahdollisimman erilaisia mukaan.
Kirjailijaa ei mikään saunoista yllättänyt, sen verran saunahullu hän itsekin on. Joillakin vaan into on vieläkin kovempaa.
– Toisille se on harrastus ja oikeastaan elämäntapa, jos kerran uhraa 20 vuotta saunan suunnitteluun ja muuhun tekemiseen.

Uusitalon Hyvä sauna – suomalaisen saunaelämyksen äärellä tarjoaa näkymän muun muassa mökkisaunaan, savusaunaan, saunalauttaan ja Suomen ehkäpä viime aikoina kuuluisimpaan saunaan, Helsingin Hernesaaressa sijaitsevaan Löylyyn.
Uusitalo sanookin kirjan käyvän hyvänä vinkkinä saunan rakentamista suunnitteleville.
– Haluaako päästä helpommalla, on olemassa valmisratkaisuja, haluaako arkkitehdin apua vai tekeekö kaiken itse. Paljon on eri vaihtoehtoja olemassa. Kirja on tehty ihan tavallisille ihmisille.

Lue lisää torstain 13. heinakuuta Pitäjänuutisista tai näköislehdestä.