0

Loppumaton työmaa

Siirryin kesän alussa ainakin joksikin aikaa takaisin rikostutkintaan, oltuani vuodesta 2009 muissa poliisilaitoksen tehtävissä. Vuosikymmenen alkuvuodet olin rakentamassa uudistuneen poliisiorganisaation viestintää. Haastetta riitti ja riittää edelleen tällä sektorilla. Poliisin odotetaan kertovan onnettomuuksista ja rikoksista tietoja kellon ajoista riippumatta. Minulle heti ja kaikki vaatimukset ovat yleistyneet tälläkin alalla. Tätä päivää, ja vaati meiltä resursseja.
Viimeisen organisaatiomuutoksen aikoihin siirryin lupavalvontaan. Yhtenä syynä oli arvioni viestinnällisten vastuiden siirtymisestä Kuopioon pääpoliisiasemalle, joka osoittautui myöhemmin oikeaksi. Lupavalvonnassa laajimpana kokonaisuutena työllistää ajo-oikeuteen liittyvät päätökset, eli lähinnä ajokiellot.
Toinen iso työllistävä tekijä lupavalvonnassa on ampuma-aseidenhaltijoiden törttöilyihin liittyvät hallussapitolupien peruutukset. Näistä olen kirjoitellut aikaisemminkin, mutta yleisesti voin todeta, että hommaa riittää tälläkin sektorilla.

Rikostutkinta on muuttunut paljon viime vuosien aikana. Käsitykseni mukaan sähköisten, netin kautta tehtävien rikosilmoitusten johdosta, niin sanottujen turhien ilmoitusten määrä on kovasti kasvanut. Poliisille tehdään ilmoituksia mitä ihmeellisimmistä asioista, joilla ei ole mitään tekemistä rikosten kanssa. Pahoitetaan mieli milloin mistäkin ja kuvitellaan, että poliisi pystyy ihmeidentekijänä puuttumaan kaikkiin ongelmiin.
Jos alaikäinen jää kiinni tupakanpoltosta, niin eiköhän muiden tahojen ole syytä selvittää ongelma. Tietysti joku voi nyt ajatella, että jokuhan on syyllistynyt rikokseen hankkiessaan nuorelle tupakat.
Kun asiat eivät mene oman mielen mukaan, tehdään poliisille rikosilmoitus. Kaikki tehdyt ilmoitukset joudutaan nykysäädösten mukaan kirjaamaan poliisin tietojärjestelmään ja niihin pitää tehdä päätös. Melkoisen aikaa vievää, ja tämä kaikki aika on poissa varsinaisesta rikostutkinnasta.

Edellä kirjoitetulla en tarkoita sitä, etteikö poliisin puoleen tule kääntyä kun tuntee tarvitsevansa apua. Kannattaa kuitenkin ensin miettiä, voisiko esimerkiksi naapurin häiriöstä yrittää keskustella ilman poliisia. Jos kuitenkin päätyy tekemään ilmoituksen poliisille, kannattaa kirjata mahdollisimman tarkkaan tapahtumien kulku ja mahdolliset todisteet.
Laillisuusvaltion periaatteisiin kuuluu viranomaiselta saatava oikeussuoja vallitsevien lakien puitteissa. Siitä pidetään kiinni.
Nykyisillä resursseilla kuitenkin alamme olla tilanteessa, jossa poliisin kyky vastata kaikkiin haasteisiin on vähintään vaarassa. Isot ja vaativat tilanteet kyllä hoituvat, kuten tämän päivän merkittävä valtiovierailu, sikäli kun se toteutuu. Savonlinnassa on tänään takuulla turvallista.

Tavallistenkin kansalaisten arkea turvaamme ja rikoksia tutkitaan parhaamme mukaan. Kesä Mäntyharjun ja Pertunmaan suunnalla on alkukesän Mäntyharjun henkirikosta lukuun ottamatta sujunut normaaliin tapaan. Ei mitään hirveän järisyttävää, mutta tasaiseen tahtiin tulee tutkintaan pahoinpitelyjä, rattijuopumuksia ja varkauksia.
Tästäkin kesästä jotenkin selvitään jotenkin, mutta arviot jatkuvista henkilöstövähennyksistä huolestuttavat ja pitäisi huolestuttaa ennen kaikkea yhteiskunnan päättäjiä.

Turvallista loppukesää kaikille!
Harri Kääpä
Rikoskomisario

Kommentteja aiheesta “Loppumaton työmaa

  • 28.7.2017 at 10:01
    Permalink

    Kun poliisin resurssit on ajettu ”tappiin” niin ei kannattaisi käyttää aikaa kirjoitteluun paikallislehdessä vaan keskittyä oleelliseen. Kokemuksesta voin sanoa, että Itä-Suomen Poliisi ei tee päätöksiä kaikista heille jätetyistä ”turhista” tutkintailmoituksista.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.