Lukijalta: Kuuluuko veteraanien ääni?

Sotiemme veteraaneja on aivan ansiosta muistettu monin tavoin nyt, kun Suomi täyttää sata vuotta.
Esimerkiksi Pertunmaalla veteraanit ja lotat valittiin Kunnia-Pertuiksi ja lisäksi kunta antoi perintörahoistaan 10 000 euroa käytettäväksi veteraanien sekä näiden leskien ja puolisoiden hyväksi.
Mäntyharju muistaa veteraaneja joka vuosi myöntämällä Rintamaveteraanien yhdistyksen jäsenille 900 euroa ja puolisoille 250 euroa avustusta sairaus-, apuväline- ja muihin kuluihin tositteita vastaan.
Tänä vuonna kunnat saivat valtiolta lisäksi 20 miljoonaa euroa veteraanien kotiin vietäviin avopalveluihin. Ensi vuonna summa on 15 miljoonaa ja vuonna 2019 vielä 5 miljoonaa euroa.
Toisaalta veteraanien kuntoutusmäärärahaa on jo tänä vuonna supistettu 8,1 miljoonalla eurolla. Eli peittoa on toisesta päästä leikattu, jotta toista päätä voitaisiin pidentää reilusti ja näyttävästi.
Kuntoutusrahojen vähentäminen ei tyydytä veteraaneja, sillä nyt kaikki halukkaat eivät pääse laitoskuntoutukseen. Toisaalta moni on jo sen verran huonossa kunnossa, ettei haluakaan laitosjaksolle, vaan käy mieluummin avokuntoutuksessa.
Rintamaveteraaniliitto vaatiikin julkilausumassaan, että koti- ja laitoskuntoutuksen määrärahojen käytön on oltava joustavaa. Veteraanien vaatiman palvelutarpeen on oltava keskiössä.

Veteraanijärjestöt ovat huomanneet, että kunnat ja kuntayhtymät käyttävät veteraaneille osoitettuja varoja hyvin eri tavoin. Puutteita on ollut muun muassa avopalvelujen tarpeen kartoittamisessa.
Kotiin vietävä avopalvelu voi olla esimerkiksi siivousta, vaatehuoltoa, kuljetusta, ateriapalvelua ulkoiluapua tai pihatöitä.
Joissain kunnissa veteraanit saavat lisäksi avustusta muun muassa suun terveydenhuoltoon, silmälaseihin, uimahalli- ja kuntosalikäynteihin, parturi- tai kampaamokäynteihin, pieniin kodin muutostöihin tai vaihtoehtoisesti omien toiveiden mukaisesti. Käytäntö vaihtelee suuresti kunnittain.

Essote on laatinut peräti 74-sivuisen käsikirjan vanhuspalveluista, joiden alaisuudessa rintamaveteraanien koti- ja tukipalveluja myönnetään. Palvelu järjestetään palvelusetelillä.
Pertunmaalla ei palse.fi nettisivujen mukaan ole toistaiseksi yhtään palveluseteliyritystä. Mäntyharjussa on muutama ja Mikkelissä useita. Järkevämpää olisi tietysti käyttää oman paikkakunnan yrityksiä.
Käsikirjassa todetaan lisäksi, että myös iäkkään henkilön oma näkemys on kirjattava palvelusuunnitelmaan. Käytäntö ei valitettavasti aina ota huomioon näitä omia näkemyksiä. Omakotitalossa asuvan veteraanin tarpeet ja toiveet ovat myös erilaisia kuin rivitalossa tai palvelutalossa asuvan.
Ristiriitaista tulkintaa on syntynyt muun muassa siitä, millaiset pihatyöt kuuluvat veteraanien palveluihin. Etelä-Savon Palveluseteli-yrittäjät tarjoavat muun muassa lumitöitä, nurmikon leikkausta, kukkien kastelua ja istutusta, kukkapenkkien kitkemistä, puutarha- ja kodinkorjaustöitä, aitojen hoitoja ja niin edelleen.
Pertunmaalla vanhuspalveluiden päällikkö ei hyväksy tukipalveluiksi kallellaan olleen puuaidan oikaisua, kukkapenkkien pintamaan poistoa eikä puutarhakeinun siirtoa tasaisempaan paikkaan pihassa. Nämä teetettiin veteraanin toivomuksesta paikallisella yrittäjälle, kun itse emme pysty.

Pertunmaan kunnalle vielä yksi toivomus talveksi: Maksakaa niistä perintörahoista lumiaurausta tekeville urakoitsijoille myös tie- ja pihaliittymien puhdistus koneella.
Ikäihmisille ja monille nuoremmillekin on kova homma käsivoimin kolata pois jopa puolen metrin korkuinen valli raskaita lumikökkäreitä, jotka auraaja kasaa portille tai rivitalon pihaliittymään tien vierestä.

Maija-Liisa Koponen
veteraanin puoliso, Pertunmaa

 

9 kommenttia aiheesta “Lukijalta: Kuuluuko veteraanien ääni?

 • 6.8.2017 at 11:28
  Permalink

  Luulen, että sotaveteraaneille kerättyä rahaa ohjataan yhä enenevässä määrin muuhun käyttöön kuin alun perin tarkoitettu.

  Vuosien saatossa rahoilla rakennettu esim. kuntoutuslaitoksia ja nyt kun sotaveteraanien rivit alkavat huveta, nousee esiin bisnes ajattelu kuinka sijoituksia voisi hyödyntää muuhunkin kuin alun perin suunniteltu.

  Tätä se on, ahneessa riistoyhteiskunnassa elo.

 • 6.8.2017 at 16:36
  Permalink

  Varsin hyviä huomioita ja toiveita kirjoittajalta. Monta asiaa hoituisi pienellä joustavuudella ja maalaisjärjen käytöllä. Toki kaikella on hintansa ja pienistä puroista tulee isokin summa, mutta kyllä meidän kuuluu pitää huolta veteraaneista sekä muista ikäihmisistä, jotka eivät enää ihan kaikkea jaksa suorittaa. Kyse ei ole mistään ylellisyyksistä, vaan arjen perustoimista.

 • 6.8.2017 at 17:19
  Permalink

  Häpeä pertunmaan vanhustenpalvelu päällikkö vai mikä lie titteli ja sen arvaan että et varmaan maksa veroja pertunmaankuntaan olenko oikeassa?

 • 7.8.2017 at 09:24
  Permalink

  ”Pertunmaalla vanhuspalveluiden päällikkö ei hyväksy tukipalveluiksi kallellaan olleen puuaidan oikaisua, kukkapenkkien pintamaan poistoa eikä puutarhakeinun siirtoa tasaisempaan paikkaan pihassa.”

  Veteraani ja hänen puolisonsa on joutunut pienen kunnan suuren päällikön armoille. Yhtään ei ajatella maamme vapauden pelastaneiden hyvinvointia näin elon myöhäisemmällä puoliskolla.

 • 7.8.2017 at 21:43
  Permalink

  Aikamoiset on valtuudet kyllä tällä ”vanhuspalveluiden päälliköllä”. Eikö muuten titteli pitäisi olla vaikkapa siedettävämpi ”seniori ihmisten palvelupäällikkö”?
  Jos vanhus tarvitsee ja pyytää rahoja käytettävän vaikkapa tuohon keinun siirtoon niin kyllä ne mielestäni siihen tulee käyttää. Vai ajaako tämä päällikkö omaa etuaan ja pyrkii siihen, että rahat menevät hänen tuttavansa yritykselle joka vaikkapa leikkaa nurmikoita??

 • 8.8.2017 at 09:17
  Permalink

  Pertunmaan vanhuspalvelut hoitaa nykyään Essote ja menettelyohjeet tulevat kuntayhtymältä, ei niitä yksittäinen päällikkö voi muuttaa!

 • 8.8.2017 at 13:03
  Permalink

  Kyllä se niin on ollaan sitä ”esson ”tai” unionin ”alaisuudessa oleva pikku patruuna ,niin nämä niiden pykälät on varmasti sitä luokkaa että patruunalla on melko iso valta ja tulkinta raja niiden käytössä joten järki käteen.kyllä veteraani on aikoinaaan tehnyt yhden keinun siiron eteen tehnyt sitä työtä jota ei moni ymmärrä ei arvosta.

 • 8.8.2017 at 18:33
  Permalink

  Sehän selviää helposti kun kysyy Mäntyharjun, Mikkelin, Juvan, jne palvelupäälliköiltä hyväksyvätkö aidan oikaisun, keinun siirron jne essoten määrittämiin tukipalveluihin ja onhan siellä essoten sivuilla jokin päällikkö joka vastata tähän kysymykseen, sen selvittämiseen menee niin paljon aikaa, että minulla ei ole siihen mahdollisuutta.

 • 8.8.2017 at 19:45
  Permalink

  Pertunmaan kunnalle osoitetut testamenttivarat eivät ole essoten käytettävissä ja siksi ei pidä sekoittaa näitä. Essote ei siis saa käyttää muihin jäsenkuntiin Pertunmaan kunnan vanhuksille testamentin tehneen varoja!

Comments are closed.

Viikon kysymys

Säilötkö kesän marjoja?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...