0

Kalligrafi tekee taidetta käsialalla

Kauno- tai käsialakirjoitus tuntuu olevan katoava kädentaito. Viime syksystä lähtien se ei ole ollut pakollista peruskoulussa. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että kaunokirjoitus häviäisi kokonaan.
Maire Haapimaalle kaunokirjoituksesta on tullut ammatti. Hän on kalligrafi. Kalligrafia tarkoittaa korutekstausta tai kaunokirjoitustaidetta.
– Rakastan kirjaimia ja kirjoittamista. Vuonna 1997 aloitin kalligrafiaopinnot Kankaanpään taidekoulussa, Haapimaa kertoo.
Sana kalligrafia tulee kreikan kielestä ja tarkoittaa kaunista kirjoitusta. Tyylejä on monia.
– Omia suosikkejani on Copperplate, joka muistuttaa aika paljon kansakoulussa opetettua kaunokirjoitusta, Haapimaa kertoo.
Mäntyharjulta lähtöisin oleva Haapimaa työskentelee Tampereen Tallipihalla. Siellä hänellä on vuokrattuna työ- ja myyntitila nimeltään Tallimiehen talo yhdessä kolmen muun käsityötaitajan kanssa.
Kesäisin paljon aikaansa lapsuudenkodissaan Mäntyharjun Hakalassa viettävä Haapimaa on saanut työtarjouksia myös lomailun lomassa.
– Työskentelen usein täällä ollessani torikahvilassa. Siellä välillä ihmiset tulevat kiinnostuneina keskustelemaan.
Kouluissa käsin kirjoittaminen on mennyt kokoajan kohti tekstauskirjoitusta ja nykyään enenevissä määrin koneelliseksi. Haapimaa ei ole suunnasta mielissään.
– Käsialaa pitäisi opettaa kouluissa. Se harjoittaa hyvin aivojen ja käsien yhteistyötä. Eihän kukaan enää kirjoita käsin, vaan kaikki tehdään koneella.

Lue lisää torstain 17. elokuuta Pitäjänuutisista tai näköislehdestä

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.