Löytyisikö Pertunmaalle viimein lääkäri?

Pertunmaalla on eletty kohta kaksi vuotta ilman vakituista terveyskeskuslääkäriä. Essote on yrittänyt löytää paikkakunnalle kokopäiväistä lääkäriä pitkään ilman tulosta. Kuntalaisille vakituisen lääkärin puuttuminen tarkoittaa sitä, että vastaanotolle pääsee enää kolmena päivänä viikossa. Muina päivinä on tarjolla ainoastaan puhelinpalvelua. Terveyspalvelujen puute nousi viimeksi esiin Pertunmaan yhtenäiskoululla järjestetyssä nuorten keskustelutilaisuudessa.
Pienempien paikkakuntien lääkäripula on yleinen ilmiö. Lääkäreitä on enää vaikea houkutella pienemmille terveysasemille. Houkuttimeksi eivät riitä edes parempi peruspalkka tai luontaisedut. Moni tuore lääkäri valitsee asuinpaikakseen mieluummin isomman kaupungin. Sieltä voi löytyä mahdollisuudet esimerkiksi yksityisten lääkärikeskusten lisätienesteihin.
Pertunmaalla itsekin työskennellyt Essoten ylilääkäri Hans Gärdström uskoo kuitenkin vahvasti vakituisen lääkärin löytymiseen. Gärdströmin mukaan Pertunmaalla olisi mahdollista käydä töissä suuremmalta paikkakunnalta, kuten Mäntyharjulta käsin. Rekrytoinnissa pyritään ottamaan huomioon myös muut uuden lääkäripolven vaatimukset.
Ensi vuoden alusta lähtien Pertunmaan ja Mäntyharjun viikonlopun lääkärikäynteihin on tulossa pientä parannusta. Silloin Mäntyharjun terveyskeskukselle palaa lauantainen lääkärivastaanotto. Se on erinomainen asia. Lauantain vastaanotto lyhentää hieman pertunmaalaisten lääkärimatkoja, sillä autolla ei tarvitse matkata Mikkeliin saakka.
Toivoa kuitenkin sopii, että Essote onnistuu rekrytoinnissaan ennen vuodenvaihdetta. Lähilääkäri on peruspalvelu, jonka pitäisi löytyä arkisin myös Pertunmaalta.

lasse.laitinen@pitajanuutiset.fi

3 kommenttia aiheesta “Löytyisikö Pertunmaalle viimein lääkäri?

 • 19.10.2017 at 11:30
  Permalink

  Juurikin näin. Luulisi olevan yhteiskunnalle järkevämpää vaikka kuskata pirssikyydillä tk-lääkäri arkipäivisin Pertunmaalle töihin, kuin että 10-20 kuntalaista kulkee omilla kyydeillään päivittäin Mikkeliin. Onko se vaan Essoten kyvyttömyyttä saada asiaa kuntoon? Jos tk-lääkärille on ok, että hän hoitaa keuhkokuume-potilaan Mikkelissä, niin ei se yhtään hankalampaa ole pienessä kunnassakaan. Konsultointi vaikeammassa tapauksessa onnistuu helposti nykytekniikalla. Eikä se työpäivän pituuskaan olisi ongelma, vajaan tunnin automatka Mikkelistä. Potilaslähtöisyys on unohdettu jo kauan sitten, kenties tavoitteena on vain saada potilasvirta maakunnista Mikkeliin. Ei sillä niin väliä mikä kokonaisuuden kannalta olisi järkevintä.

 • 20.10.2017 at 18:21
  Permalink

  Eipä tälle oikein minkään mahda. Tämä ongelma on kaikkialla maaseudulla. Lääkärit eivät kovin helposti lähde keskelle ei mitään. Ensinnäkin ura tyssää siihen ja toisekseen vaikka palkka olisi nostettu isommaksi niin mitään varsinaisia haasteita ei ole luvassa. Vanhustenhoitoahan tämä maaseudun lääkärin toimi on.
  Ehkä jos lääkärille tarjottaisiin hieman isompaa palkkaa tai vaikkapa 4 päiväistä työviikkoa sekä autoetua niin ehkä alkaisi houkutella?

 • 26.10.2017 at 09:06
  Permalink

  Valtakunnan mediassa taas julistetaan, että lääkäriliitto pelkää lääkäreiden ylitarjontaa ja haluaisi vähentää koulutuspaikkoja. Eipä taida olla tarvetta vähennyksille.
  Odotan malttamattomana sitä päivää, kun työtön lääkäri lähetetään Pertunmaan terveyskeskukseen 9 euron päiväpalkalla tutustumaan työelämään.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Olitko tyytyväinen Mäntyharjun joulunavauksen uuteen paikkaan?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...