1

Tuntemattoman tunnetuin mäntyharjulainen

Perjantaina ensi-iltansa saanut uusi Tuntematon sotilas oli varmasti iso juttu monelle, mutta mäntyharjulaiselle Jussi Avikaiselle se oli varmasti vielä isompi juttu. Avikainen kun oli yksi niistä lukuisista avustajista, jotka edesauttoivat Suomen kaikkien aikojen kalleimman elokuvan valmistumista.
Avikaisen yhteys elokuvaan syntyi maakukuntakomppanian kautta.
– Meillä oli taisteluharjoitus, kun joku mainitsi, että maakuntakomppanian kautta voisi hakeutua avustajaksi tuntemattomaan. Hain saman tien.
Pettymys oli suuri, kun tuotantoyhtiöltä tuli sähköpostiviesti, missä todettiin, ettei nyt ole avustajalle tarvetta.
Muutama viikko myöhemmin Avikaisen äiti huomasi lehdestä, että Ristiinassa tapahtuviin kuvauksiin haetaan väkeä. Tällä kertaa Avikainen ei ehtinyt ottaa edes yhteyttä, kun elokuvantekijät ehtivät ensin.
– Siitä tuli paripäiväinen Ristiinan reissu. Puvustamo oli Mikkelin Graanissa ja sieltä meidät vietiin linja-autolla kuvauspaikalle.
Avikainen sai kutsun myös seuraavaan kuvauskohteeseen Vekaranjärvelle. Siellä menikin sitten kaksi viikkoa.
– En viitsinyt vanhaa telttaa ottaa mukaan, vaan nukuin autossa.
Avustajille ei oltu järjestetty majoitusta, tosin pääosan esittäjätkin joutuivat Vekaralla totuttautumaan sotilaselämään telttamajoituksen muodossa.
Avikainen pääsi armeija- ja maakuntakomppaniataustansa ansiosta muun muassa kouluttamaan näyttelijöitä sotilastaitojen osalta. Ja välillä piti olla kameran edessä.
Kuvausten aikana Avikainen pääsi tutustumaan myös elokuvan pääosan esittäjiin. Tosin tuotannolta oli tullut heti alkuun käsky, että kaveeraaminen ei oikein sopivaa ollut.
Monen avustajan osalta elokuvan teko päättyi pettymykseen siltä osin, että suoritusta ei sitten lopullisella versiolla näykään. Avikainen kuitenkin näkyy useammassa kohtauksessa.

Lue lisää torstain 2. marraskuuta Pitäjänuutisista tai näköislehdestä

Viikon kysymys

Kumpi merkitsee enemmän äänestyspäätöksessä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...