0

Kuortin koulu vaakalaudalla

Pertunmaan sivistystoimella on vaikeuksia yltää sille ensi vuodelle annettuun talousarvion raamiin. Pelkkä Kuortin koulun lakkauttaminen ei toisi riittäviä säästöjä, varsinkaan kun ne kohdistuisvat vasta syyslukukaudelle 2018.
Sivistystoimenjohtaja-rehtori Sari Mäkeläisen mukaan kulujen leikkaamista tarvitaan myös muun muassa erityisopetuksen järjestämiseen, koulunkäyntiavustajien palkkaamiseen ja henkilöstön koulutukseen.
Ehdotus ensi vuoden talousarvioksi on sivistys- ja hyvinvointilautakunnan ruodittavana torstaina. Keskustelun pohjaksi on tulossa myös selvityksiä oppilasennusteista ja koulukuljetuksista.
Talousarvioehdotukseen on laadittu laskelma sen pohjalta, että Kuortin koulu lakkautettaisiin kevätlukukauden 2018 päätteeksi. Koulun osalta tämä leikkaisi menoja reilulla 99 000 eurolla.
Mäkeläisen mukaan tämä summa ei kuitenkaan ole yksiselitteisesti säästöä, sillä yhtenäiskoulun menot kasvaisivat Kuortin oppilaiden siirtyessä sinne.
Kuortin koulun vanhempainneuvosto on vedonnut opetuksen säilyttämiseksi Kuortissa.
Vanhemmat epäilevät sekä säästöjen tarpeellisuutta että niiden syntymistä koulun lakkauttamisella, kun esimerkiksi koulukuljetukset lisääntyisivät nykyisestä huomattavasti.
Vanhemmat vetoavat myös lasten hyvinvointiin, lapsivaikutusten arviointiin sekä tutkimustuloksiin kyläkoulujen vaikutuksesta lasten oppimiseen ja viihtymiseen.
Huolensa koulun lakkauttamisesta on esittänyt myös Kuortin kyläyhdistys, jonka mukaan vaikutukset yltäisivät kaiken ikäisiin, ei vain oppilaisiin.
– Kuortin yrittäjät ovat ilmaisseet huolensa esimerkiksi rekrytoinnin osalta. Miten saadaan markkinoitua työpaikkoja ja samalla toivottavaa muuttovirtaa kuntaan, jos palveluja karsitaan, kysyy yhdistys kirjelmässään.
Sen sijaan opettajien ammattijärjestön Pertunmaan yhdistyksen mukaan opetus olisi tarkoituksenmukaisempaa keskittää yhteen kouluun.

Lue lisää torstain 9. marraskuuta Pitäjänuutisista tai näköislehdestä

9 kommenttia aiheesta “Kuortin koulu vaakalaudalla

 • 8.11.2017 at 11:44
  Permalink

  Pienellä kyläkoululla, jollaiseksi Kuortin koulua voidaan tässä yhteydessä kutsua, on oma sympaattinen paikkansa ja omat hyvät puolensa. Asioita pitää kuitenkin tarkastella realistisesti eikä jumiutua vanhoihin poteroihin. Lakkauttamista vastustavien perusteisiin on olemassa ihan kunnolliset vastineet.
  Kuljetukset: koska koulukyydit ajavat jo nyt lapsia kirkonkylään kouluun eivät kuljetuskustannukset ole ratkaisevaa jos vain reitit sekä aikataulut suunnitellaan järkevästi. Matkoihin kuluva aika ei myöskään tule liian pitkäksi näin pienessä kunnassa.
  Oppiminen: toki pienessä luokassa on opettajalla aikaa enemmän yhdelle oppilaalle, mutta tämänpäivän elämä vaatii taitoja tulla toimeen ryhmässä ja yhteistyössä toisten kanssa. Niitä taitoja on vaikea opetella muutaman oppilaan luokalla. Järkevän kokoiseen ja nykyaikaiseen kouluyksikköön lienee myös helpompi saada ammattitaitoisia opettajia myös tulevaisuudessa.
  Viihtyminen ja hyvinvointi: tässä asiassa suurin vaikutus tulee kotoa, ongelmia syntyy mikäli kotona luodaan lapsille ennakkoasenteita muutosta kohtaan. Lapset ja nuoret ovat sopeutuvaisia, enemmän kuin me vanhat. On hyvä myös muistaa, että vaikka Pertunmaalla olisi yksi koulu, se olisi silti oikeasti pieni kyläkoulu.
  Yrittäjien huoli: Kuorttiin on tullut vuosikymmenen aikana uusia työpaikkoja teollisuuteen. Jos kyläkoulu olisi ollut se vetovoimatekijä, niin oppilasmäärähän olisi nousussa ja näin ei ikävä kyllä ole ollut. Eivätkä ennusteetkaan tätä tue. Valitettavan monet näistä uusista työntekijöistä asuvat muualla, joten kyläkoulu ei ole ollut käytännössä houkutin muuttoon.
  Faktaa on se että Pertunmaa hiipuu hitaasti ”luonnollisen poistuman” tahtia, ellei muuttovirta käänny positiiviseksi. Koska kunnan virkamiesjohdolla ei ole mitään ymmärrystä eikä osaamista kunnan positiivisesta markkinoinnista,ideoinnista tai verkostumisesta, niin säästöjä joudutaan hakemaan olemassaolevista rakenteista. Teslan akkutehdas ei taida olla tänne tulossa, mutta jotta edes pienempiä yrityksiä ja uusia asukkaita tulisi niin yritetään pitää kunnossa ne perusasiat joihin voimme itse vaikuttaa. Eräs sellainen on yksi hyvä koulukeskus!

  • 8.11.2017 at 21:09
   Permalink

   Sanonpa vaan että ja paskat. Kirkonkylä ei ole se mitä pitää kehittää vaan Kuortti. Kyllä on ihmeellistä että ei tarvitse mennä kuin Heinolaan niin ei porukalla ole mitään tietoa koko Pertunmaasta Kuortti tiedetään kyllä. Muutenkin kamalaa että lasten koulutuksesta pitää säästää kun sivistystoimi kattaa paljon muutakin.

   Sivistystoimenjohtaja vaihtoon niin varmasti löytyisi paljon muitakin säästökohteita.

 • 8.11.2017 at 16:28
  Permalink

  Olipa todella asiallinen ja kiihkoton kannanotto . Kiitos nimimerkillä 38-42.
  Koska kunnassa täytyy pitää kustannukset kurissa ja siitä huolimatta pyrittävä takaamaan kaikille oppilaille mahdollisimman laadukas opetus ei ole oikeen että muutaman oppilaan vanhemmat vaativat muita tinkimään opetusresursseista omien tunneleiden ja itsekkäiden toiveiden vuoksi.
  Hartolassa kun on vain yksi koulukeskus vaikka kunta on huomattavasti asukasmäärältään suurempi. Eikä sieltä ole kuulunut että opetus ei toimisi kunnolla.
  Pertunmaalla on iso ja ajanmukainen koulukeskus jonka on aikanaan mitoitettu huomattavasti nykyistä suurempaa oppilasmäärää silmälläpitäen.
  Päättäjät ovat nyt sen valinnan edessä että nostetaanko meidän kaikkien verotusta kunnassa sen vuoksi ,että muutaman perheen vanhemmat niin vaativat .

 • 8.11.2017 at 19:04
  Permalink

  38-42 nimimerkki esitti asian niin kuin se on. Hyvä!
  Tuohon ei ole paljon lisättävää.
  Muutaman perheen vaatimukset omasta kyläkoulusta ei voi olla niin merkittävät että niiden vuoksi kaikkien täytyy osallistua korkeiden verojen muodossa heidän itsekkäisiin vaatimuksiin.
  Kirkolla ajanmukainen koulukeskus joka rakennettu huomattavasti nykyistä oppilasmäärää suuremmaksi.
  Kuorttilaisten vaatimukset vaarantavat
  Kaikkien oppilaiden tasapuolisen mahdollisuuden parhaaseen mahdolliseen oppimiseen koululaisillemme.
  Päättäjillä valinnan paikka; Joko koulu Kuortissa muutaman perheen lapsille tai
  tinkiminen kaikkien oppilaiden opetuksen laadusta. Jälkimmäinen vaihtoehto ei ole keneltäkään pois.

 • 9.11.2017 at 10:52
  Permalink

  Kuorttilaiset/ kyläläiset voisivat varmaan lunastaa koulun itselleen/käyttöönsä kunnalta, jos niin haluaisivat. Muiden ei tarvi tosiaan maksaa muutamien kiimasta/ tunteista.

 • 9.11.2017 at 16:17
  Permalink

  Tämä on vain osan virkamiehistä päähänpisto että Taas ollaan puimassa kuortin koulun lakkautusta. Naurettavaa hölmöilyä kun aiemmatkin kerrat kun asiaa on puitu niin päätös on ollut että asiaan palataan mikäli oppilasmäärä laskee sallitunrajan ja näin ei ole käynyt.
  Tässä ei puhuta ollenkaan muutaman perheen lapsista vaan toimivasta koulusta ja kehittyvästä Kuortista.
  Pistääkin oikein miettimään meidän arvon päättäjiä jotka vaalien alla kovaan ääneen olivat Kuortin koulun säilymistä puoltamassa ja pitivät asiaa enemmän kuin tärkeänä asiana, niin entäs nyt? Nyt ei muutakuin vaalilupauksia esille kaivamaan ja katsomaan että kuinka monta takinkääntäjää sieltä löytyykään.

 • 10.11.2017 at 09:18
  Permalink

  Kuortin koulu olisi pitänyt lopettaa jo vuosia sitten.

 • 10.11.2017 at 14:16
  Permalink

  Nyt koulu myyntiin ja ostaja olisi varmaan srk joka tarvitsee tiloja ja lopuksi toi kirkko siirretäisiin kanssa kuortiin kun se on niin tunnettu kylä ja kasvukivut valtaisaa luokkaa.

 • 10.11.2017 at 15:44
  Permalink

  Vahvasti uskon että säästökohteita löytyy muitakin kuin kuortin koulu sekä suurempi verotus jos niitä halutaan vain etsiä.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.