Kolumni: Kaikkien suomalaisten pitäisi lähteä safarille – maajussille tekisi hyvää opintomatka lattebaariin

Pääkaupunkiseudulla tehtiin hiljattain bussikiertoajelu hyvätuloisille asuinalueille. Vaikka vasemmistonuorten tempaus oli tarkoituksella provosoiva, oli se ideana mielenkiintoinen.
Vastaavanlaiset opintomatkathan eivät ole suinkaan mikään uusi keksintö. Mediassa on harva se kuukausi juttuja toimittajien tutustumismatkoista Helsingin lähiöihin tai suomalaisiin maakuntiin.
Monesti juttujen ongelmana on se, ettei niissä edes haluta ymmärtää eri seuduilla asuvien ihmisten elämänmenoa. Maaseutua kuvaavissa reportaaseissa tyypillistä on, että syrjemmässä asuvia ihmisiä pidetään tavalla tai toisella tomppeleina. Lähiöelämää taas käsitellään kurjuuden kautta.

Miksi näin? Ihminen on siinä mielessä yksinkertainen otus, että stereotypiat auttavat meitä hahmottamaan maailmaa. Jos ei ole koskaan käynyt Kehä kolmosen pohjoispuolella, on helppo ja turvallista kuvitella kaikki maalla asuvat junteiksi.
Toisaalta täältä maakunnasta käsin on yksinkertaisinta pitää kaikkia helsinkiläisiä ylimielisinä. Tykkäämme käyttää stereotypioita niin pitkään, kun ne sattuvat omalle kohdalle ja iskevät omaan nilkkaan
Jokaiselle suomalaiselle tekisi oikeasti hyvää tutustua ihmisiin eri puolilla maata. Vasemmistonuorten yläluokkasafari pitäisikin pikapikaa monistaa myös muualle yhteiskuntaan. Kaupunkien liberaalille yliopistoväelle tekisi hyvää tutustua perinteisiä elämänarvoja vaaliviin seutuihin, sanotaan nyt vaikkapa Ilomantsiin. Tällaisilla alueilla asuvien ihmisten konservatiiviset ajatukset eivät nimittäin katoa niitä mollaamalla sosiaalisessa mediassa.

Syrjäseudun maataloustuottajan olisi taas hyvä käydä tutustumassa edes kerran elämässään Helsingin Punavuoren tai Kallion lattekahviloihin. Siellä asuva nuori aikuinen on yksi potentiaalisimmista puhtaan lähiruuan kuluttajista koko maassa. Heiltä voisi saada ihan oikeita ideoita oman liiketoiminnan kehittämiseksi.
Kaupunkilaisille järjestetyt kiertoajelut maakunnissa voisivat olla hyvä markkinointiväline maatiloille. Silloin ihmiset näkisivät käytännössä, mistä se ruoka tulee
Suomalaisen elämänmenon moninaisuuden voisi tulevaisuudessa kääntää hyödyksi. Samaan muottiin meitä ei saa, mutta toimeen on tultava tulevaisuudessakin.
Ensin pitäisi vain tutustua ennakkoluulottomasti niihin tuntemattomiin ihmisiin. Mäntyharjun ja Pertunmaan kaltaisilla mökkipaikkakunnilla tämä käy kesäisin ihan luonnostaan. Uusia tuttavuussuhteita solmitaan, oli kotoisin mistä päin tahansa.

 

Viikon kysymys

Kumpi merkitsee enemmän äänestyspäätöksessä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...