Lukijalta: Itsenäisyyspäivän mietteitä

Olen syntynyt Suomeen, joka oli itsenäinen. Maata johti presidentti, jota kunnioitettiin. Hän hoiti suhteet idänkin suuntaan niin, ettei naapurimaata tarvinnut pelätä. Eduskunnassa oli 200 kansanedustajaa, joilla ei ollut yhtään avustajaa. Sotavelat maksettiin Neuvostoliitolle suoraselkäisesti, mutta muille maille ei tarvinnut verovaroja syytää. Rahat käytettiin maan rakentamiseen, teiden ylläpitoon ja oman kansan hyväksi.
Lakeja laadittaessa ei ollut mikään ylempi voima määräämässä, vaan oman kansamme edustajat saivat lait sanella. Kansamme edustajat eivät karanneet ulkomaille vaan pysyivät kotimaassa ja edustuksellisissa tehtävissään niin kauan kuin äänestäjät tukensa antoivat.
Maaseutu oli asutettu. Naapurikylässä tai omassa oli kauppa ja koulu. Lapset kulkivat ilman kyytejä ja liikunta tuli tavaksi jo kouluun päästäkseen. Posti tuli kylän mahtavimman talon tupaan ja siinä vaihdeltiin kuulumisia postinhakureissulla. Linja-auto vei jokaisen arkipäivän aamuna 50 kilometrin päässä olevaan kaupunkiin ja toi illan suussa pois.

Luonto sai olla rauhassa. Se antoi leivän päälle särpimen. Marjat ja lihat saatiin metsien siimeksestä. Metistä kaadettiin puut sahalla ja metsän pohja sammalineen ja kasvustoineen sai jatkaa elämäänsä. Järvi antoi kalaisat antimensa. D-vitamiinipillereitä ei juurikaan syöty. Maa oli kasvun lähde ja pellot lannoitettiin hevosen ja lehmän kakoilla.
Suon annettiin olla suona ja sieltä saatiin karpalot ja lakat syksyllä. Runnelluilta soilta ei valunut likavettä järviin. Vapo ei vielä laittanut ketään vapisemaan. Ei tarvinnut kaivaa selkosia mullokselle ja jättää rumaa jälkeä, kun rikkaudet loppuivat.
Järvien vedet olivat niin puhtaita, että sitä vettä voi juoda ja juotiinkin.
Puhtoista entistä Suomea kaivaten,

Pirkko Paajanen

Viikon kysymys

Pitäiskö torimaksuja periä lainkaan?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...