Raudun kirkon pienoismalli nähtävillä Mäntyharjun kirjastossa – suomalaiset tuhosivat kirkon talvisodan alkajaisiksi

Luovutetun Karjalan alueella sijainneen Raudun kunnan kuudes luterilainen kirkko ei ehtinyt olla pystyssä kuin 13 vuotta. Suomalaiset tuhosivat kirkon talvisodan toisena päivänä, sillä sitä ei haluttu jättää venäläisten tukikohdaksi.
Tuhotyötä johti muuan nuorempi upseeri Juuso Häikiö, josta tuli sittemmin kokoomuksen kansanedustaja yli 20 vuodeksi.
Nyt tuhoutuneesta kirkosta tehty pienoismalli on nähtävillä helmikuun loppuun Mäntyharjun kirjastossa. Ensimmäisten joukossa miniatyyria ihastelemassa oli nykyinen mäntyharjulainen ja Raudussa vuonna 1939 syntynyt Veikko Vanhanen.
– Jouduin lähtemään Raudusta kolme kertaa evakkoon. Kahdesti talvisodassa ja lopullisesti jatkosodassa. Kirkossa en ehtinyt koskaan käymään, Vanhanen muistelee.

Raudussa syntynyt Veikko Vanhanen tutustui kirkon pienoismalliin tuoreeltaan Mäntyharjun kirjastossa.

Pienoismallin isä on Raudussa syntynyt ja mäntyharjulaisiakin juuria omaava Toivo Valkonen. Hän rakensi sen yhdessä Jaakko Toitturin kanssa 1:50-suhteeseen.
– Teimme pienoismallin ilman piirustuksia valokuvien perusteella, Valkonen kertoo.

Runko tehtiin yhdeksän millimetrin vanerista. Apua työhön saatiin Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta. Sen lasertekniikalla kirkon tikkaat, harjan kulkusilta ja savupiippujen suojat saivat millimetrilleen tarkat mitat.
Valkonen myös kertoo, että rakennuksen tiilien mitat ja asettelu on saatiin kohdilleen vanhojen valokuvien perustella. Kattotiiltä jäljittelevä pinta on peräisin kanalan seinästä revitystä levystä, joka maalattiin mustaksi.

Lue lisää torstain 11.1. Pitäjänuutisista.

Viikon kysymys

Onko Kirkonkylä oikea paikka Mäntyharjun joulunavaukselle?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...