0

Mäntyharjulaislähtöinen Santeri Raatarila luotsaa joensuulaista salibandya takaisin maan huipulle

Niin kauas kuin Santeri Raatarila, 24, muistaa, hän on aina halunnut olla valmentaja.
– Kun muut halusivat olla pihapeleissä Saku Koivuja, minä halusin olla Erkka Westerlund.

Nyt Raatarila luotsaa yhtä maan kaikkien aikojen menestyneitä salibandyseuraa, joensuulaista Josbaa. Takana on määrätietoinen työ ja tukku salibandyliiton koulutuksia sekä liikuntaneuvojan koulutus.

Nuori mäntyharjulainen muutti Etelä-Savosta Pohjois-Karjalan sydänmaille toissa vuonna. Hän sanoo viihtyvänsä karjalaisten keskellä erinomaisesti.
– Ihmiset ovat täällä hyvällä tavalla erilaisia, lupsakoita hyväsydämisiä. Olin yksi aamu lapioimassa autoa lumikasan alta kun tuntematon vanhempi rouvashenkilö tuli yllättäen sanomaan, että menehän sinä painamaan kaasua, niin minä työnnän autoa, Raatarila muistelee.

Aika Joensuussa on kulunut tähän mennessä nopeasti. Aamut Raatarilalla vierähtävät valmennustyössä Joensuun urheiluakatemiassa ja illat Josban harjoituksissa. Siinä välissä pitäisi ehtiä edistämään myös fysioterapeutin opintoja paikallisessa ammattikorkeakoulussa.
Joensuu on henkeen ja vereen palloilukaupunki, sillä samoista euroista taistelevat paikalliset koripallo-, pesäpallo-, jääkiekko- ja jalkapallojoukkueet.
Salibandy eli kaupungissa viimeisintä kulta-aikaansa vuosituhannen alkupuolella Raatarilan edeltäjän Antti Ruokosen johdatettua joukkueen viidesti mitaleille.
– Täällä salibandyskenessä on mahtavaa olla mukana, sillä laji saa paljon pastatilaa ja ihmiset ovat kiinnostuneita. Toinen puoli asiassa on tietenkin se, että joensuulaiset ovat lajin suhteen kriittisiä ja menestyshaluisia.
Tällä hetkellä Josba pelaa maan toiseksi korkeinta sarjaa, eli Divaria. Joukkue on kasattu 100-prosenttisesti Pohjois-Karjalan kasvateista.
Kauden puolivälissä joukkue majailee sarjan puolivälissä, pudotuspeliviivan yläpuolella.
– Se on meille pelien perustella oikeutettu paikka. Kevättä kohden se antaa meille hyvät asetelmat.

Omaa valmennustapaansa Raatarila kuvaa yhteistyön ja luottamuksen kautta rakentuvaksi. Ennen kautta hän tapasi jokaisen pelaajan erikseen kasvotusten kahvikupin ääressä.
– On hyvä tutustua pelaajiin henkilökohtaisesti. Kun painetaan yhdessä talven pimeinä iltoina, niin sitä kautta hankausten ja väärinkäsitysten määrä vähenee.
– Haluan myös olla oikeudenmukainen ja auttaa urheilijaa kehittymään. Samalla pyrin kehittämään myös omaa tekemistä.
Päävalmentajatyön alkutaipaleella Raatarilaa on auttanut ansioitunut taustajoukko. Mentorina ovat toimineet niin miesten maajoukkueen muinoin Euroopan mestaruuteen johdattanut Antti Ruokonen kuin naisten maajoukkueen maailmanmestaruusvalmentaja Mika Muukkonen.
– He ovat olleet suuri apu ja saan kiittää heitä monesta asiasta.

Muokattu 16.1.2018 kello 11.55: Muokattu jutun viimeistä lausetta. Joukkue on kasattu lähes kokonaan pohjoiskarjalaisista pelaajista.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.