0

Mäntyharju sai oman sisällissotaromaanin – Kekkonenkin vierailee tutuissa maisemissa

Mitä yhteistä on Urho Kekkosella, kenraali Kustaa Tapolalla ja eversti Hans Kalmilla? Heillä kaikilla oli oma roolinsa Suomen verisessä sisällissodassa.

He kaikki myös kohtaavat Teuvo Ruohorannan tuoreessa sisällissodasta kertovassa romaanissa Tuiskun talvi, joka sijoittuu 100 vuoden taakse Mäntyharjun ja Heinolan ympäristön maisemiin.
Kirja kertoo mäntyharjulaisen suojeluskuntalaisen Konsta Palomaan ja hänen Tuisku-hevosensa matkan vuoden 1918 alusta sisällissodan loppuun saakka.
– Kirjan kirjoittaminen vei kaikkiaan kolme vuotta. Ensimmäisen vuoden keräsin lähteistöä ja seuraavat kaksi vuotta kirjoitin sitä muiden töiden ohessa, Ruohoranta kertaa.

Innoituksen kirjalle Ruohoranta sai jo pikkupoikana Pertunmaan Rievelin rannoilla. Naapurissa asui sukulaismies, joka kertoi tarinoita sisällissodan sotaretkistään.
– Isoveljeni kyseli häneltä sotajuttuja ja minä kuuntelin niitä aina korvat hörölläni. Ne olivat aina mahdottoman jännittäviä juttuja.
Konstana kirjassa esiintyvä sukulaismies ilmoittautui sotaan kuormastomieheksi Mäntyharjun suojeluskuntaan ja taisteli valkoisten puolella. Loppujen lopuksi hän kuitenkin päätyi vangiksi Lahteen valkoisten ylläpitämälle jättimäiselle Hennalan vankileirille.
– Se miten ihmeessä hän sinne päätyi ei selvinnyt minulle koskaan. Hän yritti kyllä kertoa siitä, mutta rupesi aina itkemään. Asia on vaivannut minua koko elämän, Ruohoranta sanoo.
Ruohoranta sanookin, että ainoaksi vaihtoehdoksi mysteerin ratkaisemiseksi jäi oman romaanin kirjoittaminen.
– En päässyt asiasta irti ja päätin keksiä tarinan sodan loppuvaiheista itse.

Lue koko juttu torstain Pitäjänuutisista tai näköislehdestä! Osta oikeudet näköislehteen tai tilaa paperilehti tästä linkistä.

Viikon kysymys

Kumpi merkitsee enemmän äänestyspäätöksessä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...