0

Mediataitoa tarvitaan arjessa

Kuluvalla viikolla vietetään mediataitoviikkoa. Asia on tullut vuosi vuodelta tärkeämmäksi, sillä suomalaiset viettävät yhä enemmän aikaa erilaisten medialaitteiden parissa.

Älylaitteiden viihdekäyttö, uutisten lukeminen ja yhteydenpito tuttaviin erilaisin viestein on siis monille tärkeä osa arkipäivää. Se on lähtökohtaisesti hyvä asia. Sosiaalinen media tarjoaa ihmisille tärkeän kanavan pitää yhtä ystävien ja sukulaisten kanssa. Ennen sama asia hoidettiin kirjeitse ja puhelimitse, nyt se tehdään älylaitteiden ja tietokoneiden välityksellä.

Kuten muissakin asioissa, myös lisääntyneessä median käytössä piilee sudenkuoppia. Tiedotusvälineissä kirjoitetaan ja puhutaan paljon valeuutisista, mutta enemmän ihmiset törmäävät arjessa huomaamattomampaan vaikuttamiseen.

Verkko on täynnä kirjoittajien vahvoja mielipiteitä, näennäistiedettä ja salaaliittoteorioita. Netissä kaikki tekstit näyttävät usein samanarvoisilta, mutta tosiasiassa ne eivät sitä ole. Vanha sääntö ”kuka puhuu ja mitä puhuu” pitää vieläkin paikkaansa. Asiaa tutkineen professorin sana on edelleen painavampi kuin uuteen ruokadieettiin hurahtaneen blogistin.

Sekin vanha sääntö, ettei kaikkea lukemaansa tai näkemäänsä kannata uskoa, on hyvä muistaa. Tämä pätee niin verkossa vastaan tulevaan materiaaliin, kuin perinteiseenkin mediaan.

Nyt käsillä oleva aika korostaa kirjoittajien vahvoja mielipiteitä. Niiden esittäjiltä pitää kuitenkin vaatia yhä vahvemmin pitäviä perusteluja. Tämä korostaa myös perinteisen mediatalojen roolia. Ne saisivatkin lisätä resursseja erityisesti faktantarkistuksen puolella.

Viikon kysymys

Kumpi merkitsee enemmän äänestyspäätöksessä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...