0

Epätietoisuus syö vaali-intoa

Ensimmäiset maakuntavaalit on määrä järjestää kahdeksan kuukauden kuluttua, mutta vaalien yllä leijuu suuri epätietoisuus. Suurin ongelma on se, ettei maakuntia koskevaa lainsäädäntöä ole ehditty vielä hyväksyä. Tästä syystä nyt ehdolle asettuvat eivät voi tarkalleen tietää, mistä kaikesta he tulevat loppujen lopuksi päättämään.
Toki iso kuva on kaikkien tiedossa. Uusien maakuntien tärkein tehtävä niin taloudellisesti kuin ihmisten arjen kannalta on sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen. Siinä sivussa maakunnille siirtyy myös liuta muita tärkeitä tehtäviä pelastustoimesta maakuntakaavoitukseen.
Epätietoisuudesta kertoo kuitenkin se, että harva kansanedustaja on ilmoittanut vielä kiinnostuneensa ehdolle asettumisesta. Länsi-Savon mukaan Etelä-Savon seitsemästä kansanedustajasta ehdolle on tällä hetkellä valmiina ainostaan yksi.
Ehdokkaita vaikeampi rooli on kuitenkin äänestäjällä. Tällä hetkellä on vielä mahdotonta sanoa, mitkä tulevat olemaan sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi vaalien tärkeimmät poliittiset kysymykset. Lisäksi uusien maakuntavaltuustojen toiminta on monelle hämärän peitossa.
Mäntyharjulaisten ja pertunmaalaisten kannalta elintärkeä kysymys on tietenkin se, millainen rooli pienemmille kunnille jää uuden valtuuston päätöksenteossa. Vaarana on, että isot kaupungit jyräävät pienempien ehdoilla. Tässä mielessä puolueiden ehdokasasettelulla on iso merkitys vaalien lopputuloksessa. Nyt olisikin äärimmäisen tärkeää, että tarjolla olisi runsaasti ehdokkaita eri puolilta maakuntaa. Sitten pitäisi saada vielä ihmiset äänestämään.

Viikon kysymys

Kumpi merkitsee enemmän äänestyspäätöksessä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...