0

Lukijan kuva: Kauriin jäljet järven jäällä

Toimitus pahoittelee. Pitäjänuutiset julkaisi tiistaina 6.3. virheellisen nettijutun, jossa annettiin ymmärtää, että Mäntyharjun kirkonkylällä olisi kulkenut susilauma. Juttu perustui lukijan lähettämään kuvaan ja havaintoon. Petoyhdyshenkilön mukaan jäällä on kulkenut metsäkaurislauma, mutta ei susia.

Mäntyharjun Kirkonkylältä Pyhäveden jäältä löytyneet eläimen jäljet ovat osoittautuneet kauriin jäljiksi. Mäntyharju-Hirvensalmen riistahoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Matti Pilssari kävi tarkastamassa jäljet tiistaina.

– Siellä on kulkenut kuusi metsäkaurista järven yli. Pehmeällä lumella jäljet ovat epämääräisiä, mutta kovalla hiihtobaanan pohjalla sorkanpainallukset näkee selkäesti, Pilssari kertoo.

Pilssari uskoo, että metsäkauriit vierailleet Kiiskintien lähellä olevalla ruokintapaikalla ja jatkaneet siitä järvelle.

Jälkiä lähdettiin tarkastamaan, kun Pitäjänuutisten lukija otti yhteyttä eläinhavainnostaan toimitukseen. Lukija väitti nähneensä jäällä kuuden suden lauman ja löytäneensä lumesta tassunjäljet. Pilssari toteaa, että metsäkauriiden sekoittaminen susiin on pikaisen näköhavainnon perusteella mahdollista.

– Sehän on hiukan samanoloinen eläin. Kulkee valppaasti. Jäljet ovat kuitenkin erilaiset.

Juttua muokattu 6.3. kello 13.35: Lisätty tiedot, että kyse on kauriin jäljistä. Muokattu 7.3 kello 13.50. Lisätty oikaisu ja Matti Pilssarin havainnot. Poistettu jutusta nimettömän lähteen tiedot.

 

10 kommenttia aiheesta “Lukijan kuva: Kauriin jäljet järven jäällä

 • 6.3.2018 at 11:15
  Permalink

  Petoyhdysmiestä ei sitten toimittaja viitsinyt vaivata. Näyttää kauriin jäljiltä. Terveisin metsästäjä.

 • 6.3.2018 at 12:12
  Permalink

  Jälkien perusteella voisi olla metsäkauriita

 • 6.3.2018 at 14:26
  Permalink

  Sit varmasti kauriita,susi ei Oo sorkkaeläin hölömöt.

 • 6.3.2018 at 22:25
  Permalink

  Kauriita on vaikea sekoittaa koiran näköiseen eläimeen. Olen nähnyt kauriin luonnossa, mutta en koskaan laumana. Asiantuntija osaa sanoa kulkeeko kauris laumoina? Nyt on kyseenalaistettu silminnäkijän havainnot. Ehkä suden jälkiä ei ole etsitty oikeasta paikasta? Kuuden suden lauma voi olla vaarallinen ihmisille, jos ne jolkottelee asutuksen seassa?

 • 7.3.2018 at 10:52
  Permalink

  Kehä III lähellä omakotitalon avarassa pihassa oli aamulla piha täynnä ristiin rastiin jälkiä ja ihmettelimme niitä kunnes aamupäivällä tuli pihalle viisi kaurista eri puolilla pihaa ne yrittivät löytää pensaista syötävää. Katselimme niitä jonkin aikaa. Mutta ajoimme ne käsiä taputtamalla takaisin metsään, etteivät lähde pitkin katuja juoksemaan. Metsän reunasta tulee myös peuroja silloin tällöin niitäkin yleensä 3-4kpl ja syksyllä syövät omenoita maasta. Tästä on 1kmkehä III:lle.

 • 7.3.2018 at 11:04
  Permalink

  Kauriit ovat talven laumoissa kunnes kevään tullet pääpukki hajoittaa laumansa koska alkaa vasomisaika. Pukki kokoaa laumansa jälleen talveksi.

 • 7.3.2018 at 11:36
  Permalink

  Meilläpäin tuollaiset jäljet kuuluvat kauriille. Toissa päivänä kelkkaretkellä juuri näitä meren rannalla ihastelin. Miksi lehti jakaa virheellistä tietoa (oikaisu ei koskaan mitätöi alkuperäistä uutista kokonaan) ja näin lietsoo aiheetonta susikammoa. Toimittajan luulisi ensin tarkistavan tietonsa ja huomioivan myös asiallisia näkökulmia. Nyt yhden ihmisen horinat on otettu sinisilmäisesti totena. Susi väistää aina ihmistä, se ei ole ihmiselle vaarallinen. Enemmän tietoa, vähemmän luuloa sopisi monelle.

  • 7.3.2018 at 16:19
   Permalink

   Hyvä ja relevantti kommentti. Tämä lienee kuitenkin yleistyvä suuntaus – siis väärällä tiedolla uutisointi – valitettavasti. Hosumalla ei tule kuin ”sutta ja sekundaa”.

 • 7.3.2018 at 13:57
  Permalink

  Susi on suurpeto ja on vaarallinen, sitä ei turhaan luokitella suurpeto kategoriaan, se ei ole mikään puudeli ja eikä todellakaan väistä aina ihmistä vaan on osoittanut maailmalla ja myös Suomessa utaliaisuutta ihmistä kohtaan ja se ei ole leikin asia. Sellaiset puheet ettei sutta tarvitse varoa pitää todellakin unohtaa, sama se on karhun kohdalla. Mutta kuvassa on kauriin jäljet.

 • 7.3.2018 at 22:08
  Permalink

  Hyvä että asiantuntijat tarkistavat kyseisen havaintoalueen jälkikäteen. Olen lukenut moneen kertaan, että puoleentoista vuosisataan ei Suomessa ole susi käynyt ihmisen kimppuun. Muualla maailmassa hyökkäyksiä on ollut eli olemme olleet onnekkaita tämän suhteen.

  Lähes viikoitain on uutisia susista, jotka ovat käyneet kotieläinten kimppuun, kuten koirien, lampaiden tai jopa lehmien ja sonnien. Sudet eivät siis karta asutuksia, vaikka näin väitetäänkin, vaan ne vaanivat alati asutuksen lähistöllä.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.