Arvo Vitikainen perkaa Mäntyharjun historiaa lauantaina

Mäntyharjulaiset juuret omaava professori Arvo Vitikainen Aalto-yliopistosta kertoo tulevana lauantaina Mäntyharju-seuran järjestämässä tilaisuudessa Mäntyharjun asutuksen ja kylien historiasta.

Vitikaisen mukaan Mäntyharjulle tyypillistä on ollut sen sijainti rajapitäjänä. Mäntyharjun alueella ovat kohdanneet Hämeen, Karjalan ja Savon heimorajat 1400-luvulta alkaen ja 1743 solmitun Haminan rauhan jälkeen Ruotsin ja Venäjän valtakunnanraja halkaisi pitäjän vuoteen 1809 saakka.

Rajojen lisäksi Mäntyharjun asustusta ja kylärakenteita ovat muokanneet muun muassa niukkuus maasta, alueen luontosuhteet, maanviljelytekniikan uudistukset, eri liikennemuotojen ja liikenneverkon kehitys, maanjaot ja erilaiset maankäyttösuunnitelmat sekä lainsäädäntö ja tapakulttuuri.

Esityksessään Vitikainen pyrkii antamaan sekä historian että kiinteistötalouden näkökulmista kuvaa siitä milloin, miten ja miksi Mäntyharju on asutettu ja miten kylät ovat syntyneet ja kehittyneet, miten eri liikennemuotojen kehitys on vaikuttanut Mäntyharjun kylissä, miten maanjaot, kuten isojako, torpparivapautus ja rintamamiesten asuttaminen näkyvät asutus- ja kylärakenteissa sekä miten asutus- ja kylärakenteet ovat vaikuttaneet elinkeinojen ja kulttuurin kehitykseen.

Vitikaisen luento kunnan valtuustosalissa 10.3. kello 13. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Kahvitarjoilu alkaa kello 12.30.

Viikon kysymys

Olitko tyytyväinen Mäntyharjun joulunavauksen uuteen paikkaan?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...