0

Lukijalta: Julkinen terveydenhoito, tehotonta tarkoituksella?

Syy ei ole hoidon tai hoitajien, syy on julkisen terveydenhuoltojärjestelmän jäykkyyden.
Asioin terveyskeskuksessa kipeytyneen olkapääni vuoksi. Tästä seuraa minulle hyvinvointikeskuksen kautta yhteensä kuusi käyntiä asian tiimoilta.
Ensin sairaanhoitajalle, toiseksi lääkärille, kolmanneksi röntgeniin, neljänneksi lääkärille, viidenneksi ultraäänikuvaan ja kuudenneksi lääkärille/ lääkärin soitto. Kallista, aikaa vievää ja väsyttävää.

Vertailun vuoksi soitin yksityiselle lääkäriasemalle ja olisin heillä selvinnyt ilmoitukseni mukaan kahdella käynnillä ja lääkärin soitolla sekä noin 300 euron laskulla.
On tiettävästi paikkakuntakohtaista miten asiat etenevät julkisella puolella, mutta rahalla ja hyvällä vakuutuksella saa täsmällistä palvelua yksityisellä puolella.
Tuntuu, että meitä ajetaan tarkoituksella yksityiselle puolelle, jotta koko julkinen terveydenhuoltojärjestelmä voidaan ajaa alas.

Moni varmasti väsyy julkisen puolen hitauteen, pitkien kaavojen mukaan meneviin prosesseihin ja jättää itsensä hoitamatta, ehkä sekin on päättäjien tarkoitus.
Voit nopeuttaa hoitoonpääsyäsi seuraavasti: Mene suoraan vaivasi mukaiselle yksityiselle erikoislääkärille ja pyydä lähete julkiselle puolelle hoitoon – on se sitten tutkimus, leikkaus, laboratorio, kuntoutus tms. Näin pääset hyppäämään monta ”turhaa” vaihetta pois ja saat silti hoidon julkisella puolella.
En takaa että tämä aina toimii, tiedustele mahdollisuutta ensin yksityisen puolen vastaanotosta.

Essote on sakea soppa. Raha tuntuu olevan määräävä tekijä, tulosta on tehtävä. Näin ei tulisi olla, ihminen ensin.
Tuustaipaleen kuntoutumiskeskus on mielestäni tästä hyvä esimerkki. Näyttää siltä, että jos tulos on laitoksella miinusmerkkinen, niin sen toiminta ajetaan alas.
Tulos tai ulos avohoitoon. Vedotaanpa virallisessa tiedotteessa sitten syrjäiseen sijaintiin, palveluiden keskittämiseen tms.
Paikalla, kuten myös nimellä saattaa kuntoutujan näkökulmasta olla leimaava vaikutus. Tuustaipalekin oli ennen työlaitos, tekemisen meininki siis. Moisio taas oli mielisairaala. Ja vuonna 2020 päästään aivan radan viereen makaamaan.

Lopuksi. Asiat eivät ole vaikeita, mutta niistä monesti tehdään vaikeita, jotta voidaan vedota siihen, että asiat ovat vaikeita.
Järjestelmiä tulisi vain reilusti yksinkertaistaa, rakenteita, päätöksiä yms. Mutta saavutettuja etuja ja suojatyöpaikkoja on tietysti vaikea purkaa.
Tästä tuleekin mieleeni tarina ahkerasta muurahaisesta. Vielä jäi sanomatta pakolaisista, Pertunmaan kuntosalista ja yrittäjyydestä, mutta palataan niihin myöhemmin.
Viimeisenä kiitokset, Pertunmaalle ja Mäntyharjulle hiihtolatujen kunnossapidosta, hyvin luistaa.

Otso Paakkinen
sähköinsinööri, yrittäjä, Joulupukki

5 kommenttia aiheesta “Lukijalta: Julkinen terveydenhoito, tehotonta tarkoituksella?

 • 14.3.2018 at 15:08
  Permalink

  Olisipa mukava lukea kirjoittajan mielipide pakolaisista, kuntosalista ja yrittäjyydestä, kun ainakaan tästä asiasta ei ole näköjään mitään oikeaa tietämystä.

 • 15.3.2018 at 13:03
  Permalink

  Toivottavasti kirjoittaja ei kirjoita pakolaisista, koska hän ei ole tässä asijantuntija. Tarkoittaisiko hän pakolaisilla kiintiöpakolaisia vai turvapaikanhakijoita. Pakolaisista sen verran, että me tarvitsemme tähän maahan lapsia hankkiviaa nuorta väkeä. Meillä alkaa olla täällä vain vanhuksia. Olen kuullut kirjoittajan ajatuksia pakolaisista ja mielestäni ne ovat suuressa määrässä yksipuolista vihapuhetta.

 • 15.3.2018 at 21:25
  Permalink

  Ihan asiallinen kirjoitus tuo oli Otsolta.

 • 17.3.2018 at 17:21
  Permalink

  Kyllähän tuo julkisen terveydenhuollon touhu on järjetöntä sotkua.
  Lääkärin sanomana ”sairauden toteamiseksi suljetaan pois vaihtoehtoja”. Ihan maalaisjärjellä ajatellen kaverini sieni ihottumakin olisi jo hoidettu, mutta nykyjärjestelmässä sairaanhoitajalla on nyt käyty kahdesti, lääkärillä kahdesti, otettu kahdet lääkekuurit. Ja ollaan edelleen lähtötilanteessa.
  Ennenvanhaan ihottumasta olisi otettu sieniviljelmä ja annettu senjälkeen siihen sopiva lääkitys.
  Nyt kokeiltiin yhtä salvaa, josko tuo auttaisi, ei auttanut. No kokeillaan toista salvaa, ei auttanut.
  Nyt varmaan kokeillaan kolmatta, jos arvauskeskukseen vielä menee.
  Suosittelin ottamaan yksityisellä sieniviljelmän ja sopivan lääkityksen.
  On vaan odotettava kuukausi ennen viljelmän ottoa, kun nuo arvauslääkitykset pitää ensin haihtua pois. Eli pikkujutusta tullee n. neljän kuukauden projekti, rahaa, resursseja ja hermoja tuhlaten.

 • 20.3.2018 at 10:03
  Permalink

  Kirjoittaja on aika oikeassa. Varmaan pelkällä organisoinnilla ja tietotekniikalla saataisiin paljon aikaiseksi. Jos menet ykistyiselle terveysasemalle, olkapään tms. vaivan takia, lääkäri passittaa sinut saman tien röntgeniin tai/ja ultraan ja sanoo, että tule sitten takaisin. Kaikki tapahtuu siis ihan samalla käynnillä. Kuvien teon jälkeen lääkäri kutsuu sinut ”johonkin väliin” ja kertoo mikä on jatko, jos sellaista on.

  Näin pitäisi toimia myös julkisella, en ymmärrä, miksei se voisi onnistua. Ei se voi johtua siitä, kuka laitoksen omistaa tms. Pelkkä järjestelykysymys.

  Kymenlaaksossa on ilmeisesti otettu jossain käyttöön Megaklinikan systeemi, jossa hammashoitoon varataan netissä aika määrätyksi kellonajaksi esim 14-15 välillä. Puolta tuntia ennen tulee kännykkään viesti tarkasta ajasta, esim. 14:45. Samalla hoitokerralla pyritään tekemään niin paljon kuin vain voidaan, paikkauksista hygienistin hommiin. Potilas makaa hoitotuolilla ja henkilökunta vaihtaa saleja.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.