0

Lääkäripalvelujen pitäisi kuulua kaikille

Essoten suurimman rahoittajan, eli Mikkelin luottamushenkilöt ovat kypsyneet kaupunkilaisten saamien lääkäripalvelujen laatuun. Kaupungin valtuustoryhmät ovat allekirjoittaneet kirjallisen kysymyksen Essoten toiminnasta. Kirjelmän taustalla on lääkärien vastaanottoaikojen puute ja heikoksi koetut perusterveydenhuollon palvelut.

Kuulostaako tutulta? Tätä samaa laulua on laulettu ympäryskunnista jo pidemmän aikaa. Yksi heikoimmista tilanteista on Pertunmaalla, eikä Mäntyharjunkaan lääkäripalveluissa ole ollut aina hurraamista.

Poliitikot vetoavat terveydenhuollon kannanotoissaan yleensä kansalaisten yhdenvertaisuuteen. Jokainen isompien kaupunkien ulkopuolella asuva tietää, että lääkäripalvelujen kohdalla yhdenvertaisuuspuhe on melkoista sanahelinää.

Huolestuttavaksi asian tekee se, että pienempien paikkakuntien lääkäripalvelujen saatavuus tuntuu olevan yhä useammin kiinni yksittäisten lääkärien elämäntilanteista. Lakisääteisten palvelujen saatavuus ei pitäisi romahtaa yksittäisen lääkärin jäädessä eläkkeelle. Todellisuus on kuitenkin toinen, kuten Pertunmaan esimerkki osoittaa.
Essoten budjettia voi tarkastella monelta kantilta. Yksi tapa on verrata jäsenkuntien maksamia euromääriä. Toinen tapa on verrata, kuinka paljon kuntalaiset maksavat palveluistaan asukasta kohden . Siinä vertailussa pertunmaalaiset maksavat palveluista Puumalan jälkeen eniten.

Isossa kuvassa yhdenkään Essoten jäsenkunnan ei kannata katsoa pienempiään alaspäin. Jos asiaa katsotaan valtakunnan vinkkelistä, Etelä-Savo on Suomen Pertunmaa.

Viikon kysymys

Kumpi merkitsee enemmän äänestyspäätöksessä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...