Vesa Törnroos palasi takaisin Pertunmaalle – tähtää Tokion olympialaisiin kotitilaltaan

Ei tarvitse Pitäjänuutistenkaan enää kirjoittaa Vesa Törnroosista Pertunmaalta kotoisin olevana haulikkoampujana. Törnroos on nimittäin muuttanut hiljattain takaisin sukutilalleen Kuortin kupeessa sijaitsevalle Höltän kylälle.
– Työmatka lyheni huomattavasti. Olen kuitenkin käynyt vuosikaudet tällä samalla tilalla töissä isäni palkkaamana Heinolasta käsin, Törnroos veistelee.
35-vuotiaan trap-ampujan ura näyttäisi olevan vahvassa nousukiidossa. Kaksi viikkoa sitten Meksikon Guadalajarassa järjestetyssä maailmancupin avauskisassa kotiin tuomisina oli kaksi mitalia ja maailmanennätys.
Törnroos nappasi henkilökohtaisesta kisasta pronssia ja sekajoukkuekisassa yhdessä Satu Mäkelä-Nummelan kanssa kultaa maailmanennätystuloksella. Tuloksen arvoa lisää osaltaan se, että trapin sekajoukkuekisa on olympialaji vuoden 2020 kisoissa Tokiossa.
– Tavoitteeni ei ole päästä Tokioon. Tavoitteeni on menestyä Tokiossa, Törnroos lataa itsevarmasti.

Ennen Tokiota haulikkoampujan pitää kuitenkin selvittää oma tiensä olympialaisiin. Ensimmäisen kerran paikkoja on jaossa syyskuussa Etelä-Korean MM-kisoissa. Muita saumoja ovat ensi vuoden maailmancupit.
– Totta kai olympiapaikan saavuttaminen on kovan työn takana. En kuitenkaan halua asettaa pelkkää pääsyä tavoitteeksi, koska siinähän tavallaan myöntäisi jo hävinneensä, Törnroos perustelee.
Viimeisissä Rion olympialaisissa Törnroos ampui trapissa 11. sijalle. Kisa antoi ennen kaikkea itsevarmuutta menestymisen mahdollisuuksiin.

Trap-ammunta on luonteeltaan erittäin kansainvälinen laji. Esimerkiksi maailmancupin kisoja järjestetään vuosittain viisi kappaletta ja ne todella järjestetään eri puolilla maapalloa. Tänä vuonna haulikolla kisataan Meksikon lisäksi Etelä-Koreassa, Maltalla ja Yhdysvaltojen Arizonassa. Finaali nähdään Yhdistyneet Arabiemiraateissa.
Lämpimistä kisaolosuhteista johtuen Törnroosin harjoittelukin sijoittuu yksinomaan ulkomaille. Tänä vuonna matkapäiviä on kertynyt jo 38. Pertunmaan Kattilanharjun ampumaradalta miestä ei siis harjoituspuuhissa nähdä.
– Ammunta perustuu tarkkaan tuntumaan, eivätkä suomalaiset olosuhteet vastaa lainkaan kisaolosuhteita. Koska maailmancupitkin ovat toisella puolella palloa, ei sinne viitsi lähteä 10 päiväksi pelkästään kokeilemaan, vaan harjoittelun on tapahduttava samanlaisissa olosuhteissa.
– Käyn Suomessa säännöllisesti psykologilla, joka on tärkeä osa harjoittelua. Ammunnan pitää sujua tasaisesti joka kisassa.

Ammuntaharrastus on tullut Törnroosille verenperintönä. Ukki oli kova aseharrastaja ja Seppo-isä on menestynyt haulikkoampuja. Alun perin osumista harjoiteltiin kotitilalla Höltässä ja radalle Kattilanharjuun Vesa lähti 14 vuoden iässä.
Periaatteessa Törnroos on tehnyt ammunnassa kaksi uraa. Nuori lahjakkuus pääsi ensin nuorten maajoukkueeseen ja voitti PM-hopeaa vuonna 2002. Sitten Törnroos siirtyi opiskelemaan Jyväskylään agronomiksi. Seitsemänä vuonna piipusta ei lähtenyt Törnroosin toimesta yhtään kutia.
– Sitten palasin ja 2013 ammuin pari aika kovaa tulosta. Se poiki maajoukkuepaikan ja kiertäminen maailmalla alkoi.


Ampumisen aloittaminen uudestaan vaati kuitenkin isoja ratkaisuja työelämän puolella. Törnroos irtisanoutui seitsemän vuotta kestäneestä vakityöstään ja siirtyi Hölttään isänsä palkkalistoille viljelys- ja metsäkonetöihin.
Rahallista apua tulee myös olympiakomitean huippu-urheiluyksiköltä, jonka tukiurheilijoihin Törnroos kuuluu. Tukisummilla ei kuitenkaan pääse elvistelemään, sillä kaikki ylimääräiset rahat kuluvat ulkomaan leirityksiin. Koko vuoden ammuntabudjetti pyörii 25 000 euron tienoilla.
– Vapaa-ajan vietän mielelläni täällä Pertunmaalla. Täällä on perhe, työ ja tärkeä metsästysharrastus. Toivottavasti myös Kuortin koulu säilyy, että tyttö pääsee sinne kouluun, Vesa vinkkaa päättäjille.

Viikon kysymys

Mitä mieltä olet Padel-kentän rakentamisesta Mäntyharjuun?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...