0

Mäntyharjun asema mökkitilastoissa laski kuntaliitosten myötä

Mäntyharju pääsi paistattelemaan aikanaan pitkään maan mökkivaltaisimpien kuntien top-3 listalla. Kesäasuntojen rakennusbuumi osui 1980-luvulle ja jatkui aina 90-luvun alun lamaan saakka.
Vuonna 1997 Mäntyharju oli kesämökkien määrässä kolmantena 4018:llä kesäasunnollaan. Edellä olivat vain Kainuun Kuusamo (4976) ja merenrantamökkiläisten suosikkikohde Tammisaari (4369).
Uudella vuosituhannella alkoi Mäntyharjun sijoitus tasaisesti laskea. Ei sen takia, että muualla oltaisiin innostuttu poikkeuksellisen paljon mökkejä rakentamaan, vaan kuntaliitosten takia.
Esimerkiksi Mikkelissä oltiin vuonna 1997 kaukana 3000:stä mökistäkään, mutta Anttolan, Mikkelin maalaiskunnan, Haukivuoren, Ristiinan ja Suomenniemen liityttyä kaupunkiin, pääsi se paistattelemaan Suomen suurimpana mökkikuntana.
Tosin tuo ilo lopahti vuonna 2016, kun Kuopio kiilasi ohi, kiitos Juankosken liittymisen kaupunkiin. Kuopiossa oli vuonna 2016 10700 kesäasuntoa, Mikkelissä 10349.
Mäntyharju on kuitenkin maalaiskunnista suurin mökkikunta. Edellä olevat 11 ovat kaupunkeja.

Kiinnostuitko? Lue koko juttu torstain 22.maaliskuuta Pitäjänuutisista tai näköislehdestä. Tilaa lehti tästä tai osta näköislehden irtonumero tekstiviestillä tästä.

Kommentteja aiheesta “Mäntyharjun asema mökkitilastoissa laski kuntaliitosten myötä

  • 27.3.2018 at 21:00
    Permalink

    Ei ole itseisarvo olla suuri ja hyvä mökkikunta. Mitä kunnassa tehdään tämä mökkikunta-imagon eteen?

    Kompan myynti ja kaavoitus on yksi hyvä esimerkki epäonnistuneesta ja tempoilevasta toiminnasta, jota ei kuntalaiset saati mökkiläiset pysty ennakoimaan.

    Tuliko se toinen käteisautomaatti keskustaan? Mäntyharju taisi olla ainut kunta/kaupunki Suomessa joka vaati lupaprosessia valmiin talon seinään tulevalle automaatille?

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.