Kompan kanssa kannattaa edetä avoimin kortein

Mäntyharju on ostamassa itselleen takaisin keskeistä Kompan tonttia. Yrittäjä Timo Suutarinen kaavaili entisen terveystalon paikalle kerrostaloa, mutta hanke kaatui käytännössä kaavamuutoksen valituskierteeseen. Suutarinen väistyi hankkeesta, sillä asemakaavan muutos ei edennyt neljässä vuodessa juuri lainkaan.

Tontin ja purkamista odottavan Kompan talon mahdollinen palaaminen kunnan omistukseen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että alueen kehittäminen loppuisi tähän. Muutama vuosi sitten aloitettu asemakaavan muutosprosessi on edelleen käynnissä. On luonnollista odottaa, että kunta haluaa muutaman sadan metrin päässä torilta sijaitsevan tontin aktiiviseen käyttöön.

Tulevaisuutta ajatellen nyt kaatuneesta kerrostalohankkeesta olisi myös opittavaa. Kiinteistökauppaa ja sitä seurannutta kaavaprosessia on syytetty heikosta valmistelusta ja siihen on koettu liittyvän salailua.

Jos ja kun tonttia lähdetään kehittämään uutta tulijaa varten, kunnan kannattaisi panostaa erityisen paljon asiasta tiedottamiseen. Julkisia organisaatioita vaivaa usein ajattelutapa, jossa asioista pyritään vaikenemaan niistä syntyvien erimielisyyksien pelossa. Joskus taktiikka toimii, mutta pitkällä tähtäimellä se on vahingollista myös julkiselle toimijalle itselleen. Hyvällä suunnittelulla ja tiedottamisella voidaan vähentää asiaan liittyviä huhupuheita ja epäluuloja. Samalla kannattaa muistaa, että valitusoikeus kuuluu kuntalaisten perusoikeuksiin.

Mäntyharjun tulevaisuuden kannalta rakennushankkeiden kaatuminen on harmillista. Kunnassa ei näy nostokurkia, eikä kuntaan sijoittavia ole tarjolla jonoksi asti. Tulevaisuudessa hyviä mahdollisuuksia ei olisi varaa hukata.

2 kommenttia aiheesta “Kompan kanssa kannattaa edetä avoimin kortein

  • 5.4.2018 at 19:07
    Permalink

    Hienoa valittajat! Yrittäjä olisi ollut valmis kehittämään Mäntyharjua, mutta nyt sitten valitusten myötä vastuu siirtyy takaisin kuntaan -> kunnanrahoihin -> veronmaksajien rahoihin -> valittajat ja kuntalaiset maksavat

  • 5.4.2018 at 20:35
    Permalink

    Hyvä kirjoitus ja komppaa Länsi-Savossa ollutta paikallisen toimittajan kirjoitusta. Tuntuu kuin kunnan päättäjiltä olisi jäänyt aivot eteisen hattuhyllylle, kun asioita on sumplittu salassa. Mietitään mikä on arvokkaan rakennuksen kohtalo? Jokunen vuosi sitten sisätiloja saneerattiin vapaaehtoisten voimin. Myöhemmin kunta päätti irtisanoa vuokralaiset ja sulki sähköt, veden ja lämmityksen rakennuksesta. Rakennus meni pilalle. Edullisempi vaihtoehto olisi ollut pitää vuokralaiset uuden omistajan aikana, omistaja olisi saanut vuokraa ja rakennus olisi pysynyt kunnossa. Paikka olisi ollut hyödyllinen vielä pitkään. Eikö tuo touhu ja päätön sumpliminen ole aivan järjetöntä puuhaa? Ei muuten ole ainut kunnan kaavoitus, jossa on mennyt valitusten takia vuosikausia. Toinen yhtä surullinen tapaus on golfalueen kaava joka ei ole valmistunut vuosikymmeneen, eikä ehkä valmistu ikinä? Jossain on pahasti vikaa kun mikään ei tunnu onnistuvan?

Comments are closed.

Viikon kysymys

Kumpi merkitsee enemmän äänestyspäätöksessä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...