Kulttuurisalissa syvennytään sisällissodan taisteluihin Savossa

Sisällissodan 1918 muistovuoden Mäntyharjun tapahtumasarja avataan lauantaina tietokirjailija Mikko Laihon Taisteluja Savon rintamalla 1918 kirjan julkistamistilaisuudella kulttuurisalissa. Teos kertoo Savon rintaman taisteluista kevättalvella 1918 ja keskiössä ovat tapahtumat Mäntyharjussa.
Tietokirjailija Mikko Laiho sai vuosituhannen alussa huomata, että kiinnostus sotahistoriaa kohtaan voi saada yllättäviä muotoja. Vuoteen 2017 mennessä Laiho on kirjoittanut jo seitsemän teosta. Laiho on havainnut, että sotahistorian yleisteoksissa keskitytään suuriin operaatioihin.
– Ruohonjuuritason – komppanian ja pataljoonan – sotahistoria ja yksittäisten taistelijoiden kokemukset tuppaavat puuttumaan näistä teoksista ja juuri ne ovat asioita, jotka kiinnostavat minua eniten.

Etelä-Savon alueella käytiin keväällä 1918 armottoman kovia taisteluja. Suuressa kuvassa Savo jäi sivusuunnaksi tärkeimpien taistelujen keskittyessä Tampereelle ja Viipuriin.
Kuitenkin Savon rintaman taisteluilla – erityisesti Mäntyharjussa – oli oma tärkeä merkityksensä. Mikkelin seutu jäi rintamalinjojen muotoutuessa valkoisten puolelle.
Etelä-Savon taisteluja ei ole liiemmälti kuvattu sotahistoriallisissa yleisteoksissa.
– Tutkimuksessani olen keskittynyt Etelä-Savoon ja Savon rataan. Mäntyharjulta ja Mouhun rintamalta alkaneita taisteluita on seurattu loppuun saakka kohti etelää Kymenlaakson puolelle. Myös rintaman pohjoispuolelle jääneiden punaisten saarekkeiden taistelut, erityisesti Varkauden valloitus, on otettu mukaan kirjaan.
Mäntyharjun tilaisuudessa kerrotaan myös  ensi kesän Mäntyharjun sisällisotaan liittyvistä näyttelyistä Iso-Pappilassa, Alhon kotimuseossa sekä Linkkumyllyllä. Tilaisuuden järjestää Mäntyharjun kulttuuri – ja museopalvelut.
Kirja esitellään lauantaina 14.4. kello 13 Mäntyharjun kulttuurisalissa, Kompantie 22.

 

Viikon kysymys

Mitä mieltä olet Padel-kentän rakentamisesta Mäntyharjuun?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...