Miten järvien kemikaalipitoisuuksille käy? Yksi asia on varma: ”Hajuhaitta jatkuu varmasti pitkälle kesään”

Kinnin lähialueen vesistöjen hajuhaitat tulevat jatkumaan pitkälle kesään, arvioi Etelä-Savon ely-keskuksen vesiasiantuntija Esa Rouvinen,

Rouvinen pitää torstaina tulleita tuoreita mittaustuloksia huolestuttavina, mutta painottaa edelleen, ettei kemikaalipitoisuuksista ole ihmisille terveysvaaraa.

– Kyse on enemmänkin siitä, että vesi tulee haisemaan ainakin pitkälle kesään. Muutamassa viikossa haju ei lähde vedestä pois. Kun jäät sulavat, niin hajua on luvassa lisää.

– Haisevaa vettä ei pidä, eikä sitä oikeastaan kärsikään käyttää talousvetenä. En käyttäisi sitä myöskään sauna- tai löylyvetenä.

Rouvisen mukaan MTBE:n hajukynnys on äärimmäisen matala. Osa huomaa aineen vedestä kun sitä on 0,01 milligrammaa litrassa. Torstaisen ennusteen mukaan esimerkiksi Pajulammen pitoisuus nousee 25:een milligrammaan litrassa.

Viranomaiset pyrkivät tällä hetkellä estämään MTBE:n leviämistä Kinnin liikenneaseman lähistöltä sekä Kärmelammesta, Ojantauksenlammesta ja Pajulammesta eteenpäin.

– Leviämistä on pyritty rajaamaan pidätysrakenteilla. Olemme saaneetkin padottua paljon ainetta, mutta sen hävittämistä pohditaan parasta aikaa. Vaihtoehtoina ovat esimerkiksi sadetus, valotus tai hapetus, mutta lopullinen tapa on harkinnassa.

Rouvinen ei halua tässä vaiheessa ennakoida mitä vesien kemikaaliarvoille tapahtuu lähipäivinä. Uusia mittaustuloksia on odotettavissa lähiviikosta ja se täydentää viranomaisten nykyistä ennustemallia. 

– Ennusteessa on tällä hetkellä aika vähän dataa. Se täydentyy koko ajan. Uutta päästöä liikennepaikalta ei pitäisi tulla, koska vanha ratapenkka on nyt tukittu. En uskalla ennakoida asiaa, sillä asiaan liittyy vielä paljon epävarmuuksia.

Lue kaikki Kinnin onnettomuuteen liittyvät uutiset tästä linkistä.

Lue myös: Tuleeko Kinnin seudulla kalakuolemia? 

Viikon kysymys

Mitä mieltä olet Padel-kentän rakentamisesta Mäntyharjuun?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...