Tuleeko Kinnin seudulla kalakuolemia? ”Kemikaalimäräät ajavat kalat ahtaalle, mutta fataalia hävitystä ei ole näkyvissä”

Etelä-Savon ely-keskus julkisti torstaina uusia näytetuloksia Kinnin lähivesien kemikaalimääristä. Kärmelammen ja Ojantauksenlammen MTBE-pitoisuudet nousevat ely-keskuksen vesistöasiantuntija Esa Rouvisen mukaan vähintään kymmeniin milligrammoihin litrassa.

Kemikaalionnettomuuden saastuttamat vesistöt näkyvät kartalla tähtimerkein. Vesi virtaa onnettomuuspaikalta reittiä Kärmelampi-Ojantauksenlampi-Pajulampi-Haapapuro-Sarkavesi.

Torstaisen ennusteen mukaan myös Pajulammen MTBE-pitoisuus nousisi myös korkealle, eli 25:een milligrammaan litrassa. Pajulampeen on istutettu vuosien varrella siikaa ja siitä Sarkaveteen jatkavaan Haapapuroon 30 000 järvitaimenta.

Rouvisen mukaan nykyiset kemikaaliarvot eivät vielä aiheuta kalakuolemia.

– Kalojen osalta arvon pitäisi olla 700-1000 milligrammaa litraa kohden. Toki aika ahdasta ylemmissä lammissa (Kärmelampi ja Ojantauksenlampi) voi kaloille olla, Rouvinen sanoo.

– Näiden arvojen perusteella mitään fataalia hävitystä ei ole kuitenkaan tulossa, hän lisää.

Rouvisen mukaan levät ja muut eliöstöt alkavat kärsiä 400-500 milligramman litra-arvossa.

Voimakkasta hajusta alueella kärsitään Rouvisen mukaan pitkään. MTBE-alkaa haista jo kun sitä on vedessä 0,01 milligrammaa litraa kohden. Se voi ulottua lumien sulettua ja kevään edetessä myös Sarkavedelle saakka.

– Pitoisuudet luultavammin laimenevat Pajulammen ja Sarkaveden välisissä puroissa. Vettä ei kannata käyttää, jos se haisee. Terveydelle haitallista se ei näissä kemikaalimäärissä ole.

Lue kaikki Kinnin onnettomuuteen liittyvät uutiset tästä linkistä.

Lue myös: Miten järvien kemikaalipitoisuuksille käy?

Viikon kysymys

Mitä mieltä olet Padel-kentän rakentamisesta Mäntyharjuun?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...