0

Vaarallisten aineiden väliaikainen säilytys ei ole pysyvä ratkaisu

Kinnin liikennepaikalla lauantaina sattunut kemikaalionnettomuus jättää ilmaan useita avoimia kysymyksiä. VR ja Liikennevirasto kertovat sopineensa kemikaalivaunujen väliaikaisesta säilyttämisestä Kinnin lisäksi myös Lelkolan liikennepaikalla. Tieto säilytyksestä ei ole kuitenkaan edennyt pelastusviranomaisille saati kuntiin. Tällä hetkellä selvitetään, miksi näin on päässyt käymään. Tiedon liikkuminen pelastuslaitokselle ei olisi estänyt onnettomuutta, mutta se olisi varmasti helpottanut kemikaalivuotoon varautumisessa.

Mäntyharjussa ihmetellään aiheellisesti myös sitä, miksi vaarallista kemikaalia on säilytetty lähes kolmen viikon ajan lähiseudun liikennepaikoilla. VR:n mukaan Kinni ja Lelkola otettiin väliaikaisiksi säilytyspaikoiksi Kotkan Mussalon sataman ruuhkien takia. Mäntyharjussa ja Hirvensalmella sijaitsevat levikkeet valikoituivat Liikenneviraston mukaan kemikaalijunien parkkipaikoiksi niiden syrjäisen sijainnin takia.

Kinnin osalta päätös osoittautui kohtalokkaaksi, sillä onnettomuuspaikka on lukuisten vesistöjen ympäröimä. Liikennevirasto onkin kertonut harkitsevansa vaarallisten aineiden väliaikaiset sijoituspaikat nyt uudestaan. Se on hyvä päätös.

Harkinnassa kannattaa pohtia vakavasti myös sitä, kannattaako vaarallisten aineiden säilytyksen poikkeuslupia myöntää enää lainkaan. Jos Itä-Suomen raiteilla on ruuhkaa, niin ainoa pysyvä ratkaisu on uuden ja turvallisen VAK-ratapihan rakentaminen.

Lue kaikki Kinnin onnettomuuteen liittyvät uutiset tästä linkistä.

Kommentteja aiheesta “Vaarallisten aineiden väliaikainen säilytys ei ole pysyvä ratkaisu

  • 15.4.2018 at 17:36
    Permalink

    Kannattaa huomioida myös se raha mitä näissä kuljetuksissa liikkuu. Jos suoraan aletaan kieltämään niin kohta sitten käykin niin, että samaiset kuormat lastatataan laivoihin jo Pietarissa, kun ei Suomessa niitä voi varmuudella kuljettaa. Mitä vesistöihin Kinnin lähellä tulee niin niitä on Suomessa ihan joka paikassa. Ainoa mikä olisi tämän estänyt olisi juurikin VAK-ratapiha. VAK-alueen ongelma on taas se, että silloin sillä yhdellä alueella on valtava määrä vaarallisia aineita yhtäaikaa.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Kumpi merkitsee enemmän äänestyspäätöksessä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...