Mäntyharjulainen Pirkko pääsi eroon alkoholista AA-ryhmän avulla – toiminta vilkastuu kesäisin

Pirkon (nimi muutettu) elämä pyöri parisenkymmentä vuotta enemmän tai vähemmän alkoholin ympärillä. Viini tarjosi rankan työpäivän jälkeen rentoutumishetken. Alkoholi pyöri mielessä niin vapaa-aikana kuin töissäkin.
– Kun ihminen haluaa juoda, niin ihminen järjestelee elämänsä siten, että se onnistuu. Laskin kaikissa tilanteissa sitä, milloin pääsee juomaan. Se onkin yksi alkoholismin tunnusmerkeistä, että se pyörittää koko elämää, Pirkko muistelee mennyttä.

Pirkko kuului siis siihen isoon joukkoon suomalaisista alkoholisteista, jotka pystyivät suoriutumaan töistään normaalisti. Työyhteisölle ja läheisille todellista tilannetta ei voinut tietenkään paljastaa. Pirkon mukaan alkoholisti pyrkii häpeän keskellä huijaamaan myös itseään. Alkoholismi onkin itsensä kieltävä sairaus.
– Yritin olevinaan hallita juomistani. Saatoin vaihtaa viinimerkkiä tai ostin tölkin sijasta pulloja. Ei se mitään auttanut, sillä ainahan toisenkin pullon sai auki.
– Juominen salakavalasti vain lisääntyi ja muuttui pakkomielteiseksi ja päivittäiseksi. Juominen ei tuonut enää sitä helpotusta mitä hain.

Kymmenen vuoden salajuopottelun jälkeen Pirkko halusi pikku hiljaa eroon alkoholista. Varsinainen raitistuminen vei kuitenkin toisen vuosikymmenen.
– Se oli pitkä prosessi. Viimeisinä viikkoina ennen raitistumispäivää tunsin, että jotain oli tapahtumassa. Silloin ei enää maistunut samalla tavalla.

Pisteen juomiselle Pirkko sai anonyymien alkoholistien , eli AA:n vertaistuen avulla. Sinne hänet johdatti läheinen ystävä.
– Ensimmäinen AA-palaveri oli erittäin voimakas kokemus. Kun sanoin ensimmäisen kerran ääneen olevani alkoholisti, asiat alkoivat heti helpottaa.

Ryhmän toiminta vilkastuu kesäaikana, jolloin paikkakunnalle saapuu runsaasti loma-asukkaita. Vilkastuminen selittyy sillä, että moni havahtuu alkoholinkäyttöönsä juuri kesäisin. Toisaalta AA-aktiiveilla on tapana vierailla lomapaikkakuntiensa tilaisuuksissa.

Lue koko Pirkon tarina torstain 12.4. Pitäjänuutisista. Tilaa lehti tästä tai osta näköislehden irtonumero tekstiviestillä tästä.

Mäntyharjun AA-ryhmä sunnuntaisin kello 18 ja toukokuun alusta myös torstaisin kello 19 seurakunnan takkahuoneella.Mäntyharjussa toimii myös ryhmät naisille sekä alkoholistien läheisille. Naisten ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin parillisina viikkoina kello 19 ja läheisten vertaistuki kuukauden ensimmäinen maanantai kello 19 ja toukokuusta lähtien joka maanantai. Paikka on sama kuin muillakin ryhmillä, eli seurakunnan takkahuone. Pertunmaan AA-ryhmä kokoontuu maanantaisin kello 19 Toimentuvalla.

Viikon kysymys

Mitä mieltä olet Padel-kentän rakentamisesta Mäntyharjuun?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...