0

Nilkko avaa panimokaupan ja baarin Askeleen entiselle kenkätehtaalle

Historiallinen Askeleen entinen kenkätehdas saa jälleen uutta eloa, kun mäntyharjulaispanimo Nilkko Brewing avaa rakennukseen oman myymälänsä.
Nilkon Iiro Heikkilä kertoo, että 11. toukokuuta avattavan myymälän valikoimista löytyy omien panimotuotteiden lisäksi aluksi paikallisten lähituottajien, Vierulan- ja Aliinin tilan herkkuja.
– Mäntyharjulaisten asiakkaiden lisäksi myymällä on suunnattu kesäasukkaille, jotka voivat hakea myymälästä viemisiä mökeille, Heikkilä sanoo.
Uuden myymälän mahdollistaa vuodenvaihteessa voimaan astunut uusi alkoholilaki. Se antoi alle puoli miljoonaa litraa tuottaville pienpanimoille ulosmyyntioikeuden aina 12-prosenttisiin tuotteisiin saakka. Nilkon myymälän oluet vaihtelevat tällä hetkellä 4,3 ja 6,4 prosentin välillä.
– Ulosmyynti on kello 21 asti ja meille on myös hieno mahdollisuus saapua kesällä myös veneelläkin. Meillä kaikilla töihin tuleminen onnistuu töihin tuleminen vesiteitse, joka on harvinaista monessa työpaikassa, Nilkko Brewingin osakas Antti Väisänen lisää.

Tiloissa tehdään parasta aikaa remonttia puodin lisäksi myös pienelle baarille. Nilkon suunnitelmissa on avata tiloihin amerikkalaistyylinen taproom, joita löytyy maailmalta pienten panimojen yhteydestä. Panimon edessä olevalle tilalle tulee myös 10-paikkainen kesäterassi. Hanasta tarjoillaan panimon perusoluiden lisäksi erikoisempiakin yksittäiseriä.
– Taproomin tarkoitus on olla ajanviettopaikka, jonne voi tulla koko perheen voimin. Se ei ole siis mikään perinteinen pubi. Haluamme luoda viihtyisän ympäristön tehdä ostoksia ja tutustua kenkätehtaan kauniiseen miljööhön, Iiro Heikkilä kuvaa.
– Myymälä ja baari tukevat toinen toisiaan, sillä asiakas voi ostaa hanasta maistiaiset oluista, hän lisää.
Heikkilän mukaan valikoimissa on aluksi kuutta eri panimon valmistamaa olutta. Seitsemäskin merkki, eli raparperilla maustettu amerikkalaistyylinen vehnäolut, saadaan valikoimiin alkukesän aikana. Panimon suunnitelmissa on julkistaa jossain vaiheessa syksyä myyntiin myös täysin uusi olutlaatu.
– Otamme myös myyntiin muutaman siiderin ja gluteiinittoman oluen muilta tuottajilta, jotta kaikille on vaihtoehtoja. Tarkoituksena on tehdä myös omat limonadit myyntiin alkukesästä.

Nilkon panimo ja myymälä ovat osa isompaa Suomessa vallalla olevaa olutbuumia. Suomessa arvioidaan olevan jo 90 pienpanimoa, kun vielä vuosikymmenen vaihteessa niitä oli alle 40. Erityisesti Euroopassa panimot ovat paikallisia nähtävyyksiä.
Nilkon väen toiveissa olisi, että myymälä ja baari olisi osaltaan nostamassa entisen kenkätehtaan aluetta uuteen loistoon.
– Kiinteistö on pitkään vain möllöttänyt, mutta oikeastihan rakennuksessa on paljon mahdollisuuksia. Toivotaan, että tämä olisi piristysruiske tälle hienolle rakennukselle, jolla on valmiina hieno tarina entisenä kenkätehtaana, Iiro Heikkilä toteaa.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.