0

Sarkaveden kemikaalipitoisuudet laskeneet selvästi – vettä ei kuitenkaan kannata vieläkään käyttää

Sarkaveden MTBE-kemikaalipitoisuudet ovat laskeneet merkittävästi viime viikolla, Etelä-Savon ely-keskus tiedottaa.

Vappuaattona tehdyissä mittauksissa MTBE:tä löytyi viime viikon keskiviikkona otettuja näytteitä vähemmän. Pitoisuudet ovat laskeneet erityisesti Suurlahden kohdalla, jossa kemikaalipitoisuutta on mitattu yhden ja 8,5 metrin syvyydestä. Näytteitä otettiin tämän viikon maanantaina nyt myös Sojonmäen korkeudelta hieman ennen Voikoskea.

Ely-keskus kuitenkin suosittaa, ettei pintavettä tai rantojen läheisyydessä olevia kaivoja käytettäisi seuraavilla alueilla: Pajulammella, Sarkavedellä Pajulammen korkeudelta Voikoskelle, Vuohijärvellä Voikosken ja Kinansaaren välisellä alueella eikä Kinansaaren itäpuolella Penttiniemeen asti.

Onnettomuuspaikan ympäristössä pitoisuudet olivat viime viikolla edelleen suuria. Kärmelammessa ja sen edustalle rakennetussa patoaltaassa pitoisuudet olivat viime viikon maanantain mittauksissa 130-230 milligrammaa litrassa. Esimerkiksi kaloille määrä on tappava. Myös Ojantauksenlammessa ja siitä Pajulampeen johtavassa vesistössä MTBE:tä oli 67-74 milligrammaa litraa kohden. Pajulammen yläsuulla ja siitä Sarkaveteen johtavissa vesistöissä kemikaalimäärät olivat muutamia milligrammoja litraa kohden.

Vuohijärven pohjoisosassa pitoisuudet ovat edellisen viikon tasolla, eikä eteläosassa todettu MTBE:tä. Ely-keskus painottaa tiedotteessaan, että järvien kemikaalikuorman tarkkojen liikkeiden ennustaminen on vaikeaa.

– MTBE:n pitoisuuskehitykseen järvissä vaikuttaa merkittävästi jäiden lähtö ja vesien kevätkierto. Haihtuminen käynnistyy tehokkaammin jäiden lähdettyä, jolloin hajuhaitta voi lisääntyä. Vaikutusalue riippuu erityisesti tuulen suunnasta ja voimakkuudesta. Kevätkierrossa järvien päällys- ja alusvesi sekoittuvat, ja havaitut pitoisuuserot tasoittuvat. Tämä tarkoittaa MTBE-pitoisuuksien laimenemista. Kevätkierron jälkeen haitan keston ennustamiseen on paremmat edellytykset, tiedotteessa todetaan.

Seuraavan kerran näytteitä otetaan ensi maanantaina 7. toukokuuta ja tuloksista tiedotetaan alueen asukkaille ja medialle viikolla 19.

Tarkempia näytetuloksia pääsee tarkastelemaan VR Groupin verkkosivuilta tästä linkistä.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.