0

Menikö Kinnin tiedotustilaisuus ohi? Tässä tilaisuuden 10 tärkeintä asiaa

Mäntyharjun valtuustosalissa perjantaina järjestetty yleisötilaisuus Kinnin kemikaalionnettomuudesta kokosi paikalle satakunta ihmistä. Yleisölle tilanteesta kertoivat VR:n, pelastuslaitoksen ja Rambollin edustajat.

Koko yleisötilaisuus on nähtävissä Mäntyharjun kunnan verkkosivuilla videotallenteena tämän linkin kautta. Jos et jaksa katsoa läpi koko kolmen ja puolen tunnin lähetystä, tässä tilaisuuden kymmenen tärkeintä kohtaa.

 1. Sarkaveden veden uskotaan olevan käyttökelpoista jälleen heinäkuussa. Vesien näytteenotosta vastaavan Ramboll Oy:n toimialapäällikkö Kimmo Järvinen kertoi tilaisuudessa, että ennusteen mukaan valtaosa kemikaalikuormasta on huuhtoutunut heinäkuuhun mennessä. Järvinen painotti, että kyseessä on ennuste, mutta erittäin todennäköinen sellainen.
 2. Kriittisimmät kysymykset osoitettiin VR:lle. Lukuisat paikalla olleet mäntyharjulaiset ja vapaa-ajan asukkaat osoittivat kriittisiä kysymyksiä erityisesti VR:n suuntaan. Paikalla olleita ihmetytti erityisesti se, miksi säiliövaunut oli pysäköity juuri Kinnin liikennepaikalle ja miten vaunujen liikkeellelähtö oli mahdollista. VR:n mukaan vaunujen parkkeeraus oli kaikkien sääntöjen mukaista. Vaunujen liikkeellelähdön syytä yhtiö ei osannut vieläkään kertoa.
 3. Säiliövaunut olivat lukittu kahdella pysäytyskengällä. VR:n turvallisuusjohtaja Jari Hankala kertoi, että säiliövaunuletkan kummassakin päässä olleet pysäytyskengät oli lisäksi lukittu ”järeällä lukolla”. Pysäytyskengät löytyivät onnettomuuden jälkeen kaluston edestä. Ne liukuivat noin 100 metrin matkan. – Vastaavaa ei ole koskaan tapahtunut. Se tekeekin tästä tapauksesta niin erikoisen, Hankala totesi. 50 vaunun letka oli pituudeltaan 600 metriä pitkä ja painoi yhteensä 4275 tonnia.
 4. Pelastuslaitoksella ei ollut kunnollista kalustoa aineen keräämiseksi. Etelä-Savon pelastuslaitoksen saapuessa onnettomuuspaikalle rikkoontunut säiliövaunu oli jo lähes tyhjä. Paikalle ensimmäisten joukossa saapunut palomestari Teppo Liukkonen kertoi, että pelastuslaitoksen oma pumppauskalusto oli vaatimatonta vuodon suuruuteen nähden. Aineen keräysastioita oli myös aluksi erittäin vähän.
 5. Ainetta karkasi luontoon yllättäen toista reittiä pitkin. Paikalle saapunut pelastuslaitos oletti ensin, että kaikki MTBE-kemikaali oli valunut rikkoutuneesta säiliövaunusta viereiseen ojaan. Alkutilanteen rauhoituttua kuitenkin selvisi, että aine oli edennyt kohti vesistöjä toisen ojarummun kautta. – Pitää muistaa, että silloin maassa oli vielä lunta, eikä meillä ollut visuaalista havaintoa siitä, että vuoto eteni lumen alla, Teppo Liukkonen kertasi onnettomuusviikonlopun tapahtumia.
 6. Arviolta 10 prosenttia luontoon päässeestä kemikaalista on patoaltaassa. Ramboll Oy:n tekemän arvion mukaan onnettomuuspaikan ja Kärmelammen väliin rakennettuun patoaltaaseen on saatu talteen 3-3,5 tonnia MTBE:tä. Suuri osa kemikaalista (10-15 tonnia) on arvion mukaan edelleen onnettomuuspaikan läheisyydessä maaperässä. Vesistöistä isoin kemikaalikuormitus (15-20 tonnia) on Vuohijärven pohjoisosassa. Suurta kemikaalimäärää Vuohijärvessä laimentaa sen valtava vesitilavuus.
 7. Kemikaalia pyritään poistamaan ilmastamalla ja puhdistuslaitteistolla. Patoaltaan vettä pyritään puhdistamaan laitteistolla, jonka asentaminen aloitettiin viime viikolla. Tarkoituksena on ohjata puhdistettu vesi patoaltaasta Kärmelammen ohi Ojantauksenlampeen. Ojantauksenlampea ja sen läheisiä ojia pyritään puhdistamaan puolestaan ilmastamalla. Tarkoituksena on lisätä veden kiertoa ja lisätä sitä kautta MTBE:n haihtumista ilmaan.
 8. Kaivojen saastumisaste on vielä kysymysmerkki. Onnettomuusalueen ympäristön ja Sarkaveden läheisyydessä olevista kaivoista on löydetty MTBE-kemikaalia. Kemikaali on päätynyt kaivoihin valumalla maaperän läpi tai järvestä. Ramboll Oy:n toimialapäällikkö Kimmo Järvinen sanoo, että kaivovesi puhdistuu ajan saatossa. – Jos kaivo on järven läheisyydessä, MTBE on päätynyt sinne rantaimeytymisen kautta. Vesi puhdistuu kun kaivoon alkaa valua järvestä puhdasta vettä, Järvinen selosti.
 9. Pohjaveden tilaa seurataan tutkimuksilla. Alueelle on porattu seitsemän pohjavesiputkea, joista otetaan näytteitä. Tarkkoja tietoja pohjaveden mahdollisesta saastumisasteesta ei vielä ole, Kimmo Järvinen Rambollilta kertoo. Vaaraa kemikaalin joutumisesta muihin pohjavesialueisiin ei Järvisen mukaan ole.
 10. Ely-keskus kaavailee tutkintapyynnön tekemistä poliisille onnettomuudesta. Ely-keskuksen johtaja Pekka Häkkisen mukaan on tavallista, että suurten ympäristöonnettomuuksien jälkeen tapauksesta tehdään myös poliisitutkinta. Poliisi on saanut asiasta myös muita tutkintapyyntöjä, mutta se ei ole vielä aloittanut aiheesta tutkintaa.

2 kommenttia aiheesta “Menikö Kinnin tiedotustilaisuus ohi? Tässä tilaisuuden 10 tärkeintä asiaa

 • 14.5.2018 at 19:31
  Permalink

  Jaahas, lehtikuva ei valehdellut.

  Kohdalle mistä vaunut karkasivat, jäi kaksi keltaista jarrulaitetta pakoilleen. Kyseessä on ilmeisesti kiskoihin pultattavat tai muutoin kitkaan perustuvat pienen pienet rautakappaleet, joiden varaan jätettiin peräti 4,2 miljoonan kilon paino! Kokonaista 4,2 miljoonaa kiloa pienten raudankappaleiden varaan!

  Totta kai tulee järjestää tekninen tutkinta onko jarrukappaleita käytetty oikein, sekä määrällisesti että teknisen kiinnityksen osalta. Voi olla, että kiinnitys on tehty huolimattomasti tai valmistajan suositusten vastaisesti? Olisi kannattanut näin massiiviseen junaan käyttää reilusti enemmän jarruja, vaikka suositukset eivät tätä edellytäkään? Säästetty työvoimaa väärässä paikassa ja lopputulos on tämä.

  Koska suurin osa aineesta on vielä maaperässä, voi Voikoski Oy viimein tulla paikan päälle esittelemään jäädytykseen perustuvaa aineen talteenottomenetelmää, kuten lehtijutussa kehuivat.

  Pelastusviranomaiset ovat tehneet voitavansa, heitä ei voi torua.

 • 15.5.2018 at 17:08
  Permalink

  Me mökkiläiset oltiin innolla tultu kuulemaan jotain uutta tästä onnettomuudesta, mutta ei mitään.
  Palolaitos sai varmaan kaikilta kiitosa. Miten vähäisin tiedoin he lähtivät onnettomuuspaikalle ja millainen kalusto Mntyharjun palolaitoksella oikeasti on.
  Olisimme halunneet tietää, mitä veden mittausten luvut tarkoittaa, onko luku esim. 0,006 paljon vai vähän, mutta ei kukaan uskaltanut sanoa.
  VR:n edustaja puhui viimeksi. Aihe: Korvaukset, olisi meitä kiinnostanut, mutta kaikki oli niin ympäripyöreätä, eikä vastauksia saanut. Tuli tunne, että eihän se mitään, jos yksi tai kaksi kesää menee mökkilisiltä mönkään, eihän se sit ole ”pysyvää”.
  Toki me ymmärsimme, että tämä oli VR:n tilaisuus ja vanha sananlasku sanoo: kenen leipää syöt, sen lauluja laulat. Näinhän tässä kävi.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.