0

Sarkaveden vettä saa taas käyttää itärantaa lukuun ottamatta – kemikaalipitoisuudet jatkavat laskuaan

Mäntyharjun viimekuisen kemikaalionnettomuuden vaikutukset ovat helpottamassa Sarkavedellä, Etelä-Savon ely-keskus tiedottaa. Järven vettä ei ole suositeltu viime viikkoina käytettäväksi, mutta nyt ympäristöviranomaiset ovat höllentäneet suosituksia.

Järven kemikaalipitoisuudet ovat jatkaneet laskuaan ja järven vettä saa taas käyttää itärantaa lukuun ottamatta. Veden käyttöä ei edelleenkään suositella noin kilometrin matkalla Pajulammen purkuojien läheisyydessä.

– Analyysitulosten perusteella Sarkavedessä MTBE-pitoisuudet ovat jo hyvin pieniä ja jatkavat edelleen alenemista, ely-keskus toteaa tiedotteessaan.

Vesi valuu onnettomuuspaikan läheisyydestä Sarkaveteen Pajulammesta. Siellä pitoisuudet ovat pysyneet edellisen viikon tasolla. Onnettomuuspaikan läheisyydestä otetuissa pohjavesinäytteistä ja maanäytteistä on todettu kuitenkin selvästi kohonneita MTBE-pitoisuuksia.

Vuohijärven etelä- ja pohjoisosien pitoisuudet ovat edellisviikkojen tasolla. Ely-keskuksen ja Suomen Ympäristökeskuksen arvion mukaan Vuohijärven vesi on palautumassa käyttökelpoiseksi kesän aikana.

– Todelliseen pitoisuuskehitykseen vaikuttavat keskeisesti sääolosuhteet, erityisesti sadanta, ely-keskus muistuttaa.

Tarkempia näytetuloksia voi tarkastella VR Groupin sivuilta tästä linkistä.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.