0

200-vuotias saa arvoisensa remontin

Mäntyharjussa remontoidaan parhaillaan Suomen toiseksi suurinta puukirkkoa, joka täyttää tänä vuonna 196 vuotta. Alun perin pienenä kunnostustyönä alkanut remontti on paisunut kustannuksiltaan miljoonaluokkaan. Uusiksi menevät paitsi tukku kastuneita hirsiä myös osa lahoamisen myötä alas painuneesta katosta. Kirkko on ollut paikoin niin huonossa kunnossa, ettei remonttia ole voinut enää lykätä.
Kohta 200 vuotiaan rakennuksen remontoiminen pistää asioita myös mittasuhteisiin. Kirkko on nähnyt vuosien varrella lukuisat tyrskyt ja rakennuskanta on mennyt lähiseudulla uusiksi useampaan kertaan. Kirkko onkin kulttuurihistoriallisesti Mäntyharjun ja koko lähiseudun tärkeimpiä.
Kirkko on järjestyksessään vuonna 1595 itsenäistyneen Mäntyharjun seurakunnan kolmas. Valtionarkkitehti Charles Bass kaavaili kirkosta alun perin valtavaa, lähes 6000 ihmistä vetävää rakennusta. Lopulta kirkkoon tuli 1700 istumapaikkaa.
Kirkko ei ole näyttänyt 200 vuotta täysin samalta, vaan nykyinen ulkoasu on peräisin vuosina 1929 ja 1930 tehdystä restauroinnista. Silloin alttari siirrettiin lännemmäksi ja sakaristosta tehtiin seurakuntasali.
Kirkkoa on remontoitu viimeksi enemmälti 1970-luvulla. Silloin rakennuksen hirsien päälle levitettiin lateksimaalaus. Se oli virhe, sillä maali ei antanut hirsien hengittää ja katon jiirien vuotaessa ne pääsivät lahoamaan.
Tällä kertaa uudistustyöhön osallistuu joukko vanhoja kirkkoja kunnostaneita perinnerakentajia. Se antaa odottaa, että kirkko säilyy käyttökunnossa tuleville myös tuleville vuosisadoille.

Lue myös: Hirttä, lisää hirttä vaatii Mäntyharjun kirkko

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.