0

Yrittäjäkyselystä laiha saldo – vastaajilta Mäntyharjulle risuja ja ruusuja

Mäntyharjulaisten yrittäjien tyytyväisyys kunnan elinkeinopolitiikkaan vastaa maakunnan keskiarvoa, kertoo Suomen yrittäjien valtakunnallinen kysely. Kyselyn tulos ei kuitenkaan ole paikkakunnan osalta kattava, sillä siihen vastasi paikkakunnalta ainoastaan seitsemän yrittäjää.
Määrä on vähäinen, jos sitä vertaa esimerkiksi Kangasniemeen tai Juvaan, jossa vastaajia oli kummassakin 21. Pertunmaan vastauksia ei edes julkaistu, sillä kyselyyn vastaajien määrä jäi neljään yrittäjään.
– Ihmisiä on vaikeaa saada liikkeille vapaaehtoistoimintaan. Yrittäjillä on kiire ja aikataulut tiukat, Mäntyharjun Yrittäjät ry:n vt. puheenjohtaja Jani Paasonen selittää kyselyn alhaista vastaajamäärää.
– Vähäisestä vastausmäärästä huolimatta kyselyn tulokset vaikuttavat kuitenkin varsin todenmukaisilta, Paasonen katsoo.

Kyselyn mukaan mäntyharjulaiset yrittäjät ovat tyytymättömiä erityisesti kunnan päätöksenteon nopeuteen ja yrittäjien vähäiseen kuulemiseen heitä koskevissa päätöksissä.
Kyselyyn vastanneiden yrittäjien mielestä kunta ei myöskään tarpeeksi edistä ammattitaitoisen työvoiman saamista yrityksiin. Risuja tuli myös tiedottamisesta. Vastausten mukaan kunta ei tiedota tarpeeksi ennakoivasti tulevista hankinnoista tai hankintoihin liittyvistä linjauksista.
Kunnanjohtaja Jukka Ollikaisen mielestä kyselyn viesti on ristiriitainen.
– Kyselyn vastaajamäärän pienuudesta ja isosta hajonneista johtuen, ei näistä juurikaan johtopäätöksiä voi tehdä. Nimettömiä mielipiteitä, Ollikainen kuittaa.
– Vastaajat arvostelevat päätöksenteon nopeutta, mutta toisaalta meitä on moitittu liian hätäisestä asioiden viennistä päätöksentekoon, jota olemme tehneet silloin kun osapuolena on ollut yritys, hän lisää.
Ollikainen viittaa erityisesti hoivakotien tonteista käytyihin vääntöihin.

Lue lisää torstain 31.5. paperi- tai näköislehdestä! Tilaa lehti tästä tai osta näköislehden irtonumero tekstiviestillä tästä.

4 kommenttia aiheesta “Yrittäjäkyselystä laiha saldo – vastaajilta Mäntyharjulle risuja ja ruusuja

 • 29.5.2018 at 21:53
  Permalink

  Kyselyyn vastaamattomuuteen on varmasti olemassa jokin syy.
  Miksi yrittäjät eivät vastaa laajemmin kyselyyn?
  Vastatataanko vain kyselyihin, joilla on jotain merkitystä?
  Onko tämänkaltainen kysely koettu merkityksettömäksi?
  Kannattaisi siis pohtia syitä, jotka johtavat vastaamattomuuteen!

  Mäntyharjua tulokset eivät mairittele. Käsitykset kunnan elinkeinopolitiikasta ja yrittäjien yhteistyön kehittymisestä eivät saa taputuksia. Alimman arvosanan tuloksissa on saanut ”Kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys” > vuonna 2014 tulos 5,9 ja vuonna 2016 tulos 5,4. Muissa kuudessa arviossa lukema oli kuitenkin yli 6,0 (asteikko 4-10). Välttävä siis!

  Onko nopeuteen viittaaminen tapauksissa, joissa virkamiesten esitykset on luottamushenkilötasolla kumottu oikein?
  Kyllä luottamushenkilötkin ovat merkittävä osa kunnan päätöksentekoprosessia. Käsittääkseni senhän juuri pitäisi olla se tärkein?
  Kaikesta pitäisi kuitenkin osata ottaa opiksi tulevan kehitystyön onnistumiseksi. Kuntalaisdialogia pitäisi osata käydä entistä avoimemmin ja osata nähdä myös kriittiset äänenpainot osana rakentavaa keskustelua. Niin ja mokista pitäisi ottaa opiksi!

  Itse ajattelin näin eläkeukkona ajatusteni tueksi lukaista seuraavaksi Mika Sutisen ja Mikko Kuitusen juuri julkaiseman kirjan ”Mahtava moka”.

 • 29.5.2018 at 22:24
  Permalink

  Höh-höh. Kunnanjohtajan mukaan: ”ei näistä juurikaan johtopäätöksiä voi tehdä. Nimettömiä mielipiteitä”.

  On aika vähättelevästi suhtauduttu kylän omien yrittäjien arvokkaisiin mielipiteisiin.

  Luulen että päättäjillä ei ole kykyä vastaanottaa kritiikkiä soutaavasta ja huopaavasta toteutuksesta jollaista kunnassa on viime vuosina nähty.

  Joskus yritetään siirtää urheilukentän alueelle hoivakoteja, joskus halutaan ostaa salassa valmisteltuja vanhojen liikekiinteistöjen ostoja, välillä myydään ja ostetaan takaisin hoivakotipaikaksi soveltuvia kiinteistöjä ja tässä välissä päästetään ne rapistumaan, kuten päästettiin paloasema ja kunnantalo. Jos kaikki hölmöydet listattaisiin, niin jäniksetkin nauraisi kunnantalon suuntaan.

  Ei ole viisasta väheksyä järjellä toimivia yrittäjiä?

 • 30.5.2018 at 20:38
  Permalink

  Sohlman kirjoittaa taas asiaa. Kunnan tulisi ottaa oppia vastauksista ja analysoida niitä järjellä: mikä on kunnan toiminnan suunta ja miten toimintaa voidaan parantaa. Kunnanjohtajien vastauksesta voi päätellä, että vastauksista ja äänestysinnon takana olevista asioista ei kannata ottaa opikseen. Hölmöläisten hommaa siis.

 • 31.5.2018 at 10:40
  Permalink

  Minä en edes tiennyt koko kyselyn olemassaolosta

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.