0

Viranomaisilta uusi raja-arvo veden kemikaalipitoisuudelle – Sarkaveden näytteet alittavat sen selvästi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on määrittänyt raja-arvon kaivovesien kemikaalipitoisuudelle Kinnin onnettomuusalueen lähellä.

THL:n mukaan vedestä ei aiheudu terveysriskiä ja se kelpaa talousvedeksi, jos sen MTBE-pitoisuus on 0,0075 milligrammaa litrassa tai pienempi. Sarkaveden osalta kaikki otetut näytteet alittavat rajan selvästi.

THL:n mukaan terveyshaittaa aiheuttavan pitoisuuden raja-arvossa on 20 000-kertainen turvamarginaali. Etelä-Savon ely-keskuksen mukaan THL:n arviota kaivovesien turvallisesta MTBE-pitoisuusrajasta voidaan pitää ohjearvona myös muille vesille. 

Onnettomuuspaikan lähistön patoaltaassa, Kärmelammessa. Ojantauksenlammessa ja Pajulammessa pitoisuudet ylittävät selvästi THL:n antaman raja-arvon. Uusia näytteitä otetaan tänään maanantaina ja viranomaiset tiedottavat niiden tuloksista loppuviikosta.

Tarkempia näytetuloksia voi tarkastella VRGroupin sivuilta tästä linkistä.

Lue kaikki Kinnin kemikaalionnettomuuden nettiuutiset tästä linkistä.

 

 

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.