0

Parempi myöhään kuin ei silloinkaan

Pertunmaan pitkään puuhattu historiateos näki viimein päivänvalon tällä viikolla. Yksiin kansiin koottua historiikkiä on odoteltu kunnassa jo vuosikausia. Alkuperäinen päätös historiateoksen julkaisemisesta tehtiin jo vuonna 2006, jolloin juhlittiin kunnan 80-vuotissyntymäpäiviä. Sittemmin päätös unohtui ja asiaan palattiin lähes vuosikymmen myöhemmin kunnan 90-vuotisjuhlan aattovuonna.
Toimeen palkattiin historioitsija Erkki Kinnunen, joka kirjoitti kirjaa aluksi päätoimisesti, sittemmin muiden töidensä ohessa. Nyt urakka on saatu viimein valmiiksi ja lopputuloksesta on syytä olla ylpeä.
Kirjaprojekti on aiheuttanut myös parranpärinää. Osaa kuntalaisista on närästänyt historiateokseen sijoitettujen veroeurojen määrä. Kunta on sijoittanut projektiin 80 000 euroa ja seurakuntakin oman osansa. Kokonaissumma voi äkkiseltään kuulostaa isolta, mutta isossa mittakaavassa se ei sitä ole.
Historiankirjoitus on tärkeä osa jokaisen itseään kunnioittavan kunnan perustoimintaa. Ilman kunnollista historiankirjoitusta kunnalta puuttuu yhteinen tarina ja tieto yhteisestä menneisyydestä.
Ammattimaisesti tehtynä historiankirjoitus myös maksaa. Historiikkejä voi toki koota edullisesti vapaaehtoisvoimin, mutta se näkyy harrastelijamaisena lopputuloksena. Pertunmaalla työ päätettiin antaa alun perin ammattilaiselle – ja se oli hyvä ratkaisu.
Oman historiikin tärkeys paljastuu usein vasta vuosikymmeniä tehdyn työn jälkeen. Sitten kun kukaan ei ole kertomassa tarinoita suullisesti, ainoat jäljelle jäävät asiat ovat paperille kirjoitetut tiedot ja tarinat.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.