Maito tulee lehmästä eikä purkista – tilapäivä muistuttaa ruoan alkuperästä

Voikoskella päästiin lauantaina sateisesta kelistä huolimatta nautiskelemaan elävästä musiikista ja tutustumaan aitoon maatilan tunnelmaan, kun Kuvalan tila avasi ovensa. Tilapäivän ohjelmaan kuului erilaisia kilpailuja ja hevosajelua lapsille, monenlaisia lähiruokia, tilan toiminnan esittelyä ja Jannu Löyskän keikka.

Kuusivuotias Verneri Rautio oli löytänyt suosikkinsa tilapäivän ohjelmasta. Päivä oli sujunut kivasti, mutta Söpö-kissan rapsuttaminen ylitti kaiken muun.

Kuvalan sukutilaa jo neljännessä sukupolvessa pyörittävä Heidi Haajanen sanoo mainostaneensa tapahtumaa lähinnä Facebookissa ja yllättyneensä siitä, kuinka paljon ihmisiä paikalle lopulta saapui.

– Viiteensataan vieraaseen varauduimme, mutta reilusti enemmän tuli. Ajattelin alunperin, että eihän kukaan nyt maatilalle kiinnostu lähtemään, hän ihmettelee väkiryntäystä.

Innokkaimmat Jannu Löyskän fanit pääsivät seuraamaan keikkaa aitiopaikoilta traktorin peräkärrystä.

Tapahtuman järjestämisen perimmäisenä syynä oli kuitenkin huoli ihmisten suhteesta ruokaan, monipuolisesta ohjelmasta huolimatta. 

–Päivän ideana on ollut osoittaa, että maito tulee lehmän tisseistä eikä purkista, liha possun pepusta ja munat kanan ahterista, kertoo Haajanen yleisölle pitämässään puheessa. 

– Ihmiset tuntuvat vieraantuneen ruoan alkuperästä. Eihän maatiloja oikein enää edes ole olemassa, puhumattakaan siitä, että niillä pääsisi käymään. Siihen tarvitaan aikaa, kovaa työtä, kasvattamista ja valmistamista ennen kuin ruoka löytyy kauppojen hyllyltä. 

 

Lue lisää torstain 5.7. Pitäjänuutisista tai näköislehdestä! 

Tilaa lehti tästä tai osta näköislehden irtonumero tekstiviestillä tästä.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.