Taksiala mullistui yhdessä yössä – muutokset toistaiseksi pieniä

Heinäkuun ensimmäisenä päivänä voimaan tullut liikennepalvelulaki uudistaa taksimarkkinat. Samalla myös toimivalta liikennelupa-asioissa siirtyi ELY-keskuksilta Trafille. Uudessa systeemissä liikennelupia myönnetään entistä helpommin, niiden määrää ei enää rajoiteta, kuljettajille ja autoille asetettuja vaatimuksia höllennetään ja periaatteessa taksitolpalta voi olla kohta mahdollista hypätä vaikka mönkijän kyytiin. 

Taksiautoilija Reijo Volanen kuitenkin rauhoittelee kuluttajia. Hän sanoo, että on liian aikaista arvioida muutosten vaikutusta Mäntyharjulla.

– Tässä vaiheessa kuluttajan kannalta olennaisinta on Kela-taksin tilausnumeron vaihtuminen sekä varautuminen siihen, että yöajan kyydit tulee tilata ennakkoon.

 

Normaaleilta ajoilta poistuu päivystysvelvollisuus ja tulevaisuudessa kyydin saamista ei voi varmistaa kaikkina vuorokauden aikoina. Merkittävä osa Mäntyharjulla suoritettavista ajoista on Kela-kyytejä, joita koskee myös jatkossa muita ajoja tiukemmat säädökset, kuten päivystysvelvollisuus.

Volanen kertoo olevansa lähinnä huolestunut taksien saatavuudesta.

– Kyydit vähenevät erityisesti hiljaisina aikoina, kuten arkiöinä. Mahdolliset uudet autoilijat tulisi saada kunnolla sitoutumaan niihinkin.

 

Pertunmaalla taksia kuljettava Pauli Hassinen kertoo, että uuden lain vaikutukset ovat toistaiseksi olleet hyvin pienet.

– Kela-kyytien asiakkaat tosin ovat ihmetelleet, miksei sama oman kylän auto enää hoida paluumatkaakin. Menopaluukyydit eivät enää liikennepalvelulain mukaan toimi samalla tavalla kuin ennen, vaan Kela vaatii yhden kyydin suuntaansa.

 

Mäntyharjulla tilausvälityskeskuksen kautta tilatuissa kyydeissä hinnat säilyvät ennallaan ja niille asetetaan myös enimmäishinta. Määrittely koskee kuitenkin vain välityspalvelun kautta tilattuja kyytejä, eikä palvelussa välttämättä tiedetä kaikkien alueella tarjolla olevien kyytien hintoja.

– Ei välityskeskus voi alkaa kyytien meklariksi. Keskuksen kautta tilatuissa kyydeissä hinta säilyy ennallaan, mutta periaatteessa autoilija saa hinnoitella muut tilaukset kuten haluaa, kertoo Reijo Volanen.

 

Muistilista matkustajalle!

  • Taksikyytien hinnoittelu vapautuu, eikä enimmäishintoja enää säädellä.
  • Hinnoitteluun kannattaa tutustua etukäteen.
  • Matkustajalle on kerrottava matkan hinta etukäteen tai ilmoitettava hinnan määräytymisen perusteet.
  • Kela korvaa taksimatkan vain, jos Kela-kyyti on tilattu alueellisesta tilausnumerosta.
  • Asiakas saa vapaasti valita, minkä taksin haluaa ottaa.
  • Mäntyharjun Kela-kyydit saa jatkossa numerosta 0800-302 245

Trafi / Kela

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.