0

MTBE-kemikaalia löytyy edelleen Pajulammesta ja Sarkavedestä

Kinnin toukokuinen kemikaalionnettomuus näkyy edelleen lähialueen vesistöissä, kertoo VR tiedotteessaan.

Vedenkäyttöä ei edelleenkään suositella Kärmelammen, Ojantauksenlammen ja Pajulammen alueilla. Tilanne on samanlainen myös Sarkaveden itärannalla noin 50 metrin etäisyydellä Pajulammesta virtaavista puroista. Kaivojen käyttö on sen sijaan sallittua Pajulammen lähialuetta lukuun ottamatta.

Vesistöistä on otettu näytteitä koko heinäkuun ajan. Sarkaveden MTBE-kemikaalipitoisuudet ovat selvästi alle ympäristöviranomaisten määrittämän rajan, joka on 0,0075 milligrammaa litraa kohden. Pajulammen purojen ja siitä Kinnin onnettomuuspaikan suuntaan olevien vesien kemikaaliarvot ovat tuota rajaa korkeammalla.

Viranomaiset ovat jatkaneet vedenjakelua kolmella pisteellä koko kesän ajan. Vettä on saanut Pajulammen, Voikosken ja Orilammen pisteillä. Voikosken vedenjakelu lopetetaan kuluvan sunnuntain jälkeen.

Onnettomuuspaikan välittömässä läheisyydessä on jatkettu myös veden puhdistustoimia. VR:n ja ympäristöviranomaisten mukaan toukokuussa kemikaalin haihduttaminen ja sitominen vedestä on onnistunut hyvin. Onnettomuusalueella ja sen läheisyydessä on myös tehty maaperä- ja pohjavesitutkimuksia pilaantuneisuuden laajuuden selvittämiseksi. Näiden tutkimusten tarkempia tuloksia on odotettavissa myöhemmin.

 

MUOKATTU 6.8. kello 15:19: Muokattu lausetta ympäristöviranomaisten määrittämästä rajasta MTBE:n määrästä vedessä. Alun perin jutussa luki virheellisesti, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos olisi määrittänyt 0,0075 mg/l -turvarajan MTBE:n määrästä vedessä. Todellisuudessa Mikkelin seudun ympäristöpalvelut on konsultoinut Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta ja kysynyt siltä, onko veden käyttö turvallista, kun MTBE:n määrä on alle 0,0075 milligrammaa litraa kohden.  Vastauksen mukaan veden käyttö on tuolloin turvallista. Tuo raja ei kuitenkaan ole THL:n asettama turvaraja.

 

 

Kommentteja aiheesta “MTBE-kemikaalia löytyy edelleen Pajulammesta ja Sarkavedestä

  • 5.8.2018 at 19:50
    Permalink

    Heinolan Vierumäellä pääsi bensiinin lisäainetta (MTBE) maastoon vuonna 1993. Vedenottamoita jouduttiin sulkemaan ja kaivoja määrättiin käyttökieltoon. Niin, että ei mikään ihan helposti haihtuva myrkky. Googlettamalla löytyy lisää tietoa.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.