0

Auttaako vetyperoksidi saastuneiden kaivojen puhdistukseen? Se on yksi vaihtoehto Kinnin seudulla

Lopella Kanta-Hämeessä on testattu tänä vuonna vetyperoksidin käyttöä pohjaveden puhdistamiseen MTBE:stä. Helsingin yliopiston työryhmä lisäsi vetyperoksidia pohjaveteen putken avulla. Testialue sijaitsi entisen huoltoaseman tontilla, josta MTBE:tä oli päässyt valumaan pohjaveteen vuosikymmenten varrella.

Lopen saastuneessa pohjavedessä MTBE:tä oli erittäin pieniä määriä, enimmillään kuusi mikrogrammaa litraa kohden. Tutkimusoperaatiota johtaneen professorin mukaan tulokset ovat innostavia myös Mäntyharjun onnettomuuden näkökulmasta.
– Totesimme, että tekniikka toimii hyvin. MTBE oli hävinnyt vetyperoksidin avulla lähes kokonaan, kertoo Helsingin yliopiston ympäristöbiotekniikan professori Martin Romantschuk.
Romantschukin mukaan vetyperoksidi aiheuttaa vedessä kuplintareaktion, mikä haihduttaa MTBE:tä vedestä vauhdikkaasti. Esimerkiksi strippausmenetelmään verrattuna vetyperoksidin käytön etuna on se, että se reagoi vedessä pienellä viiveellä.
– Näin se ehtii levitä hyvin eri vesikerroksiin. Myös vetyperoksidi hajoaa pois vedestä muutamassa kuukaudessa. Menetelmä voisi sopia Kinnin alueella esimerkiksi kaivojen puhdistukseen. Kokonaisten lampien puhdistamiseen se olisi liian kallista, Romantschuk sanoo.

Ramboll Oy:n projektipäällikkö Mikko Penttinen sanoo, että vetyperoksidipuhdistus on yksi varteenotettava vaihtoehto kaivojen ja pohjaveden puhdistamisessa.
– Se on varmasti yksi hyvä menetelmä, jota kartoitetaan pohjaveden osalta. Yhtenä vaihtoehtona on myös pohjaveden pumppaus ja puhdistaminen. Myös rakennettua patoallasta voidaan hyödyntää pohjaveden puhdistamisessa, Penttinen kertoo.

Penttisen mukaan kaivojen ja pohjaveden valittu puhdistustapa riippuu MTBE:n levinneisyydestä ja ongelman laajuudesta.

 

3 kommenttia aiheesta “Auttaako vetyperoksidi saastuneiden kaivojen puhdistukseen? Se on yksi vaihtoehto Kinnin seudulla

 • 8.8.2018 at 14:52
  Permalink

  Kiinnostaisi tietää hieman tarkemmin menetelmästä. Vetyperoksidia käytetään ihan yleisesti kaivojen ja vesiputkien puhdistamiseen, mutta se edellyttää joka tapauksessa järjestelmän tyhjentämistä. Elikkä jos MTBE:tä on kaivossa niin vetyperoksidin lisäämisen jälkeen tulee kaivo tyhjentää ja täyttää pari kertaa ennen kuin vettä voi jälleen käyttää.
  Mikäli kemikaalia ei enää ympäriltä kaivoihin päädy niin riittäisikö pelkkä tyhjennys ja täyttö? Kemikaalihan on melko haihtuvaa, joten kaivon ollessa tyhjä jäämät seiniltä haihtuvat.

  • 10.8.2018 at 08:36
   Permalink

   Vetyperoksidi just EI edellytä järjestelmän tyhjentämistä, koska hajoaa vedeksi ja hapeksi. Jos kaivossa on raato, niin se kannattanee ottaa sieltä ensin veks, peroksidit kaivoon (ja mielellään juoksettaa putkistoihin kanssa), 2-3 päivää niin vettä voi taas käyttää normaalisti. Järveen kaatamisesta en sitten tiedä mitä tekee pieneliöille, mutta ei varmaan hyvää tee tuo MTBE:kään.

 • 9.8.2018 at 09:02
  Permalink

  Tässä tapauksessa myös lammet pitää puhdistaa vetyperoksidilla jos se on mahdollista käytännössä . Ennallistaminen pitää vahingon aiheuttajan toimesta tehdä kustannuksia säästämättä ja lain mukaan ei tarvitse valita halvinta vaihtoehtoa vaan paras ja toimivin.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.