Citypatikka opastaa Pyhäveden rantapoluille – lyhyempikin luontoreitti on monelle matkailijalle elämys

Mäntyharjun upeissa järvimaisemissa kulkevat polut saavat viralliset opasteet, kun citypatikan, eli rautatieasemalta kirkonkylälle ja aina Uutelan laavulle asti vievän reitin merkkaus alkoi.

Reitit ovat toki monille paikallisille varsin tuttuja, mutta merkkauksella pyritään helpottamaan niin paikallisten, kuin muualtakin saapuvien kulkemista.

– Tällä tuodaan kaikille tieto reitistä ja merkkaaminen lisää turvallisuuttakin, kertoo Mäsek Oy:n yritysasiamies Raili Pallonen.

Alueen polkuja on merkattu karttoihin toki jo aiemminkin, mutta pidemmän rantareitin sijainti on ollut toisinaan mysteeri.

– Monet ovat tiedustelleet torin infomökistä ja rantoja lähellä olevista yrityksistä, että mistä kummasta niitä rantapolkuja pääsee kiertämään.

 

Kokonaisuudessaan 12,5 kilometrin pituinen reitti on merkattu oransseilla maalimerkeillä. Lähiviikkoina sen varrelle nousee lisäksi nuoliviittoja sekä teema- ja karttaopastetauluja, joissa esitellään matkan varrelle osuvia luontokohteita ja kulttuurihistoriallisia paikkoja.

Citypatikka kulkee Pyhäveden rantojen polkuja pitkin Kurkilahden, Syvälahden, Teerniemen ja Pappilanniemen kautta Kirkonkylälle ja sieltä Siirlahden rantoja pitkin Uutelan laavulle.

– Reitin kulkeminen taajaman vierellä on myös hyvä asia, sillä eivät kaikki halua tai edes uskalla lähteä kauas metsiin, kertoo Pallonen.

– Varsinkin monet ulkomaisista suurkaupungeista tulevat matkailijat saattavat pelätä villiä luontoa, jolloin lyhyempikin metsäinen reitti on heille elämys. Lisäksi tästä on helppo tulla tielle ja takaisin taajamaan, eikä koko reittiä tarvitse kiertää.

Suurin kartta löytyy heti reitin alkupäästä rautatieasemalta, pienempiä karttoja ja opastauluja on ripoteltu matkan varrelle kertomaan luonto- ja kulttuurihistoriallisista kohteista. 

Asemalta kirkonkylälle on noin 9 kilometriä, jonka jälkeen reitti jatkuu vielä reilun kolmen kilometrin päässä odottavalle Uutelan laavulle.

Halukkaat voivat jatkaa pidemmällekin, sillä matkalta löytyy opasteet myös Mäntyharju – Repovesi -reitille, eli matkan kansallispuistoon voi halutessaan aloittaa jo Mäntyharjun rautatieasemalta.

Reitin kartoittaminen ja materiaalit ovat syntyneet yhteishankkeena, jossa ovat mukana Kouvola Innovation Oy, Metsähallitus ja Mäsek Oy.

Hankkeen rahoitti Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto ja rahoituksen myönsi ELY-keskus.

– Reitin kehittämistä on helppo jatkaa pidemmällekin, kun on hyvä pohja valmiina, Raili Pallonen päättää.

 

Tilaa Pitäjänuutiset tästä tai osta näköislehden irtonumero tekstiviestillä tästä!

Viikon kysymys

Kumpi merkitsee enemmän äänestyspäätöksessä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...