0

Kolumni: Eiköhän kielletä kesälomatkin

Elokuun päättyessä ovat viimeisetkin työlliset kömpineet luonnon helmoista työpaikoilleen.
Meitä on paljon, eikä merkityksemme kansantaloudelle ole vähäinen. Siksi kesälomat olisi kiellettävä.
Kesälomat ovat saaneet kohtuuttoman painoarvon ihmisten elämässä ja monelta murheelta säästyttäisiin, jos niistä luovuttaisiin.
Sitä paitsi ulkomaalaiset nauravat meille pitkien kesälomiemme takia.

Tutkijat ovat tietäneet kertoa, että loman jälkeen vitsauksina ovat usein rasvamaksa, unettomuus, yleinen ahdistuneisuushäiriö ja aviokriisit. Erityisesti hellekesien jäljiltä töihin palataan veneeristen tautien ja ihovaurioiden kiusaamina.
Vaivat nakertavat tuottavuutta, ja samaan aikaan kahvitauot venyvät lomamuistoja jaettaessa.
Ensimmäisen työviikon aikana sitä laskee, että seuraavaan lomaan on aikaa 11 kuukautta. Se tekee 44 viikkoa ja, hieman työehtosopimuksesta riippuen, noin 220 aamua ja 1672 työtuntia.
Kun tämä yhtälö valkenee, varataan aika työterveyshoitajalle, jolta kysellään (työ)elämän merkitystä.

Työaikaa kuluu hukkaan ja kilpailukyky kärsii myös lomille siirryttäessä, eli pian vuodenvaihteen jälkeen.
Arvokasta työaikaa menee lomamatkojen suunnitteluun, tilaamiseen ja niistä puhumiseen.
Viimeistään maaliskuussa alkaa ajatus karkailla ja keskittymiskyky hupenee valon lisääntyessä. Tätä tilaa kutsutaan työuupumukseksi.
Esimiesten aikaa kuluu kesätyöntekijöiden rekrytointeihin. Kun kesätyöntekijät tulevat, tuhlaantuu työaikaa heidän perehdyttämiseensä. Pahimmassa tapauksessa heidän jälkiään siivotaan pitkälle syksyyn.

Koska ihminen tarvitsee kuitenkin vapaa-aikaa katsoakseen tv-uusintoja, on lomat ripoteltava työvuoden lomaan.
Tämä toteutetaan siirtymisellä osa-aikatyöhön. Harvan työteho kestää muutenkaan pidempään kuin kolme, neljä päivää viikossa. Tästäkin on tutkimustietoa.
Osa-aikaiseen työhön siirryttäessä saadaan palkattua lisää osa-aikaisia ja osatyökykyisiä, mikä kaunistaisi työllisyystilastojakin.

Itse pidin ensimmäistä kertaa peräkkäin kaikki työhistoriani minulle suomat lomapäivät.
Niitä oli paljon, joten vieläkin silmissä tahtoo siintää laineiden liplatus ja sieraimiin on jäänyt helteessä paahtuvan mäntykankaan makeus.
Iholla viipyilee jokiveden pehmeys ja korvissa kaikuu satakuntalaisen taksikuskin ihana murre.
Niin että keskity tässä nyt sitten budjetteihin ja paina mieleesi uusia salasanoja.

Kommentteja aiheesta “Kolumni: Eiköhän kielletä kesälomatkin

  • 31.8.2018 at 10:18
    Permalink

    Itseasiassa meidän kesälomamme eivät edes aina ole niin pitkät kuin mitä luullaan. Koululaisten lomat ovat kyllä pitkät, mutta muuten lomamme eivät ole mitenkään erityisen pitkät jos verrataan moneen muuhun Euroopan valtioon. Lomapäivien kertyminen on yhtä runsasta joka puolella, mutta monilla valtioilla on lakisäädäntö sellainen, että ylityötunteja ei voida maksaa pois. Tämä johtaa siihen, että todellista lomaa kertyykin suomalaista enemmän. Meillähän käytännössä alalla, kuin alalla, ylityöt maksetaan rahana. Ja se on se virhe. Se on se mikä väsyttää ihmistä. Ajatellaan, että se ylimääräinen raha tuo onnen vaikka parempi olisi käyttää ylimääräisiä lomapäiviä, jotta saisi palautua töistä. Eikö olisi mukava pitää 3 viikon kesäloma, viikon syysloma, viikon joululoma ja sitten vielä keväälläkin vaikkapa 2 viikon pääsiäisloma. On monia ammatteja joissa tuo olisi täysin mahdollista, mutta joko työsopimus tai usein oma tahto ei tuohon taivu.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.