0

Jukka Ollikainen perustelee Ruskahovi-tunnusteluja: ”Taustalla kiinteistöriski”

Mäntyharjun kunnanjohtaja Jukka Ollikainen kertoo, että kunta on ollut itse aloitteellinen Ruskahovin myyntiä koskevissa tunnusteluissa. Sanomalehti Länsi-Savo kertoi viime viikolla, että Mäntyharju on valmistellut kulisseissa palvelukeskus Ruskahovin myyntiä yksityisten hoivayritysten kanssa. Lehden mukaan kunnan omistamasta kiinteistöstä ovat olleet kiinnostuneita ainakin Attendo, Esperi ja Mehiläinen.

Tällä hetkellä tehostettua palveluasumista kiinteistössä tarjoaa vuokralaisena oleva Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote.

Ollikainen painottaa, että kyse on tunnusteluista, eikä virallisista neuvotteluista. Kunnanjohtajan mukaan asiaa on hyvä selvittää ikäihmisten palvelujen turvaamiseksi. Kaiken taustalla on yli 40-vuotias rakennus, joka ei vastaa nykyisiä hoivakodeille asetettuja vaatimuksia.
– Ruskahoviin sisältyy tällä hetkellä kiinteistöriski. Pidemmän päälle rakennus on peruskorjauksen tarpeessa, eikä se vastaa niitä mitoituksia mitä huoneiden koolle ja toiminnallisuudelle on olemassa.

Ollikaisen mukaan tulevaisuuden riskinä on, että Ruskahovin palvelupaikat valuisivat paikkakunnalta muualle. Tämä uhkakuva voisi toteutua kun Ruskahovin remontoinnin aika koittaa.
– Silloin meidän joutuisimme nostamaan tilojen nostaa vuokraa. Kannattaa muistaa, ettei tehostettu palveluasuminen ole lähipalvelua. Uhkana on, että Ruskahovin asukkaat kärrättäisiin silloin hoidettavaksi muualle, koska me emme enää päätä siitä asiasta. Ne päätökset tehdään Essotessa. Me olemme vain yksi omistajista, Ollikainen muistuttaa.

Ruskahovin arvo kunnan taseessa on noin 1,5 miljoonaa euroa. Länsi-Savon mukaan kiinteistöstä on tarjottu samansuuruista summaa. Lehden mukaan on todennäköistä,

ttä mahdollisten kauppojen jälkeen kiinteistö purettaisiin kokonaan ja uusi voitaisiin rakentaa vanhan paloaseman tieltä vapautuvalle tontille.
Ollikaisen mukaan tunnustelut Ruskahovin kauppaamiseksi ovat perusteltuja kunnan investointiohjelman turvaamiseksi.
– Tässä tapauksessa joku (hoivayrityksistä) rakentaisi meille uudet tilat meidän vanhuksille. Silloin meillä olisi yksi investointi vähemmän. Lisäksi se myös maksaisi meille siitä puhdasta rahaa, jonka me voisimme käyttää investointeihin. Esimerkiksi kirjastoon, ruokalaan ja keskuskeittiöön, Ollikainen perustelee.

Tarkempia aikatauluja tunnustelujen etenemisestä hoivayritysten kanssa Ollikainen ei halua paljastaa.
– Painotan, että mitään asiasta ei ole päätetty. Kyse on tunnustelusta ja kunnanhallituksen kanssa käydystä keskustelusta.

3 kommenttia aiheesta “Jukka Ollikainen perustelee Ruskahovi-tunnusteluja: ”Taustalla kiinteistöriski”

 • 6.9.2018 at 20:56
  Permalink

  Joutaa myydä,ettei kiinteistö aikanaan jää kunnan riippakiveksi.Muutaman vuoden päästä taitaa ostajat olla vähissä ,kun hoivayritykset saavat ostokiintiönsä täyteen.

 • 9.9.2018 at 16:38
  Permalink

  Hienoa, että kunnajohtaja on näin selvittänyt asioiden tilaa Ruskahovin osalta paikallislehdelle.Tästä kymmenen pistettä ja papukaijamerkki.

  Yksi asi tässä ei kuitenkaan ole kohdallaan. Avoin tiedottaminen ennekuin aletaan päätetyn talousarvion ulkopuolisia asioita edes tunnustelemaan pitää kyllä hoitaa ennakkoon. Ei sitten kun lehdet siitä alakvat kirjoittelemaan. Oma tulkintani voi olla väärä, mutta Kuntalain 29 §:n noudattaminen näinkin merkittävässä asiassa vaatisi ehdottomasti avointa tiedottamista kuntalaisille ennen tunnustelujen tai selvitysten aloittamista.
  Tähän samaan törmätään Mäntyharjussa toistuvasti. Silloin pitäisi kyllä ryhtyä toimiin ja miettiä mistä tämä johtuu? Onko kysymys välinpitämättömyydestä, tietämättömyydestä vai jostain aivan muusta?

  On puhuttu avoimen kuntalaisdialogin aloittamisesta Mäntyharjussa ja siitä muistini mukaan on jonkinlainen hanke tai vastaava myös menossa parhaillaan. Korjatkaa mikäli muistan väärin!

  Mitä avointa dialogia se on, että luottamushenkilöt eivät anna kuntalaisille mitään tietoja asioista? Onko kysymys vastuun pakoilusta? Eikö uskalleta kertoa omaa mielipidettä julkisesti? Voittaako mahdollinen häpeän pelko asioiden tilan ja mielipiteen kertomisen? Vai ollaanko vain niin helkkarin välipitämättömiä ettei viitsitä?
  Joistakin edellämainituista se syy mielestäni löytyy.

  Kunnan tiedottamisvastuuta niin luottamushenkilöiden kuin virkamiestenkin osalta pitäisi merkittävästi selkeyttää, jotta tähän sekamelskaan saataisiin jossain vaiheessa jokin roti.
  Tässä sen vastuuhenkilön nimeäminen ei liene kovin vaikeaa. Virkamiesten osalta kunnanjohtaja ja luottamushenkilöiden osalta kunnanhallituksen puheenjohtaja?

  Vai onko parempia ehdotuksia?

 • 12.9.2018 at 07:26
  Permalink

  Sohlman iskee jälleen kerran suoraan naulan kantaan!

  Paremmin kunnan päättäjien tyyliä ja tapoja ei voisi kuvailla. Kourallinen päättäjiä suhmuroi omia kuvioitaan salassa, jatkuvalla syötöllä ja vailla mitään häpeää.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.