0

Taksiuudistus tuli voimaan liian nopeasti – maaseudun liikenne vaatii kuitenkin uudistuksia

Heinäkuussa voimaan tullut taksiuudistus on pistänyt erityisesti haja-asutusalueiden taksikyydit uuteen uskoon. Takseilla ei ole ollut kesästä lähtien päivystysvelvollisuutta omilla paikkakunnillaan ja paikallinen auto onkin suunnannut ajamaan Kela-korvattuja kyytejä Mikkeliin. Sairaalan nurkilta matka on saattanut jatkua pidemmälle maakuntaan. Osa mäntyharjulaisista ja pertunmaalaisista asiakkaista onkin tästä syystä saattanut jäädä ilman kyytiä.

Samasta syystä johtuen mäntyharjulaisia ja pertunmaalaisia Kela-kyytejä käyttäviä asiakkaita vastassa ei ole enää välttämättä paikallinen kuski, vaan kyydin voi antaa myös muualta Itä-Suomesta kotoisin oleva auto. Periaate on, että ajon hoitaa lähimpänä asiakasta oleva auto.
Lisäongelmia uuden tilanteen keskellä ovat tuoneet myös upouudet, mutta toimimattomat maksupäätteet. Tilanteesta on turha syyttää taksikuskeja. He pyrkivät hankkimaan itselleen elantoa uusien sääntöjen puitteissa. Toimivien sääntöjen luominen on päättäjien vastuulla.

Yrittäjien ja tilannetta läheltä seuranneiden toimijoiden mukaan taksiuudistus tuli voimaan yksinkertaisesti liian nopeasti. Kyytejä välittäville keskuksille ja laitevalmistajille olisi pitänyt antaa vähintään puoli vuotta lisäaikaa uudistuksen läpiviemiseksi.

Sinänsä taksiuudistuksen taustalla on asiakkaan näkökulmasta hyvä ajatus. Pitkällä tähtäimellä tavoitteena on laskea taksimatkustamisen hintaa. Tällä hetkellä harvalla on varaa käyttää taksia varsinkaan päivittäiseen liikkumiseen.

Parhaimmillaan vapaampi lainsäädäntö tuo tulevaisuudessa uusia kyytipalveluja myös pienemmille paikkakunnille. Se vaatisi kuitenkin isoa ajattelutavan muutosta niin yrittäjiltä kuin asiakkailtakin. Yksi mahdollisuus on, etteivät edullisemmat taksimatkat olisi enää henkilökohtaisia, vaan toimisivat esimerkiksi kimppakyytiperiaatteella. Eri maissa tätä tapaa käytetään erityisesti syrjäisemmillä seuduilla. Periaattessa tätä tapaa toteutetaan jo Pertunmaalla, jossa erityisesti ikäihmisiä on houkuteltu tekstiviestillä ja puhelimella tilattavan kimppakyytipalvelun käyttäjiksi. Siinä kyydin tarjoaja ei tosin ole taksiyrittäjä vaan yksittäinen autoilija, joka haluaa tarjota kyytejä paikkakunnan muille asukkaille.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.