0

Ruskahovi-kauppa ei olisi ainutlaatuinen

Hoivapalveluyritys Attendo havittelee Mäntyharjun Ruskahovin kiinteistöä ja on tarjonnut siitä kunnalle reilut 1,5 miljoonaa euroa. Sen tilalle yhtiö on luvannut rakennuttaa 60-paikkaisen senioritalon, johon tulisi tehostetun palveluasumisen lisäksi tarjolle myös senioriasuntoja.

Mäntyharjun kiinteistökauppa ei ole valtakunnallisessa mittakaavassa suinkaan ainutlaatuinen, vaan se on osa käynnissä olevaa hoivapalveluiden uusjakoa. Hoivayhtiöistä pelkästään Attendo on tehnyt viime aikoina kiinteistökauppoja noin 30 kunnassa eri puolilla Suomea ja vireillä on kymmeniä lisää. Lähialueella kiinteistökauppoja yhtiön kanssa on tehty tänä vuonna Hirvensalmella, Kangasniemellä ja Savonlinnassa.

Lähes poikkeuksetta perusteet kaupoille ovat olleet samat. Kunnat kokevat sote-kiinteistönsä riskikohteina, eivätkä ne luota valtion niistä tarjoamiin korvauksiin. Lukuisissa kunnissa myös pelätään, etteivät maakunnalliset palveluntuottajat tulevaisuudessa halua vuokrata kiinteistöjä.

Kun yksityinen yritys lupaa lyödä käteen 1,5 miljoonaa puhdasta rahaa vanhenevasta rakennuksesta ja rakentaa uuden hoivakiinteistön palveluineen, aika kunta pystyy sanomaan tarjoukselle ei. Periaatteessa ainoa vaihtoehto kunnan kannalta olisi joko peruskorjata tai rakentaa itse kokonaan oma hoivakiinteistönsä. Siihen leikkiin harva haluaa ryhtyä, sillä rahat eivät meinaa riittää nykyistenkään kiinteistöjen ylläpitoon.

Kunnissa on laajalti myös pelko tiettyjen hoivapalvelujen karkaamisesta pois omasta kunnasta. Oli pelko sitten perusteltu tai ei, yksityiset palvelut takaavat niiden pysymisen kunnassa. Tämä tuo kunnalle myös verotuloja työntekijöiden palkkojen kautta.

Yksityisten palvelutuottajien osuus hoivapalveluissa tulee tulevaisuudessa merkittävästi kasvavaan eri puolilla Suomea soteuudistuksen mahdollisesta kaatumisesta huolimatta. Yksityinen sotejuna puksuttaa siis varmasti, piti siitä tai ei.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.