Lukijalta: Ruskahoviko myyntiin?

Minä en oikein osaa ajatella poliittisesti tästä Ruskahovin myyntiasiasta, ajattelen tunteella ja järjellä. Varsinkin, kun kuulun niihin suuriin ikäluokkiin, jonka vanhuudella nyt tehdään kauppaa.
Olen lukenut kannanottoja puoleen jos toiseen, mutta asiasta on jäänyt kytemään turvattomuuden tunne. Asuin monta vuotta lapsuudestani Mäntyharjun entisen kunnalliskodin vierellä. Iso talo se oli, mutta eihän se ”hääppöinen” ollut varustetasoltaan, eikä varmaan hoidonkaan suhteen.
Mutta kuitenkin kunta oli ottanut vanhukset huollettavakseen. Se oli paras ratkaisu silloin. Tiedettiin, että heistä pidettiin huolta.

Meitä sodan loppupuolella ja sen jälkeen syntyneitä oli valtava määrä.
Isäni sai paikan Mäntyharjun rakennusmestarina vuonna 1948 ja silloin me tänne, meille ennestään täysin tuntemattomaan pitäjään, muutimme. Kouluja rakennettiin vähän joka kylälle meitä suuria ikäluokkia varten.
Siitä se Mäntyharjun kehittyminen alkoi. Rakennettiin paloasema, yhteiskoulu ja Mäntyharjun ensimmäinen kerrostalo tuohon Liiketien alkuun. Palveluja lisättiin ja Mäntyharju oli hyvä paikka asua.
Nyt koulut on suljettu ja palvelut vähentyneet minimiin. Ja meille koulujen sijasta aletaan rakentaa vanhainkoteja. Ja se on pelottavaa. Ei vanhainkotiin joutuminen itsessään ole pelottavaa, mutta se, että näyttää, että meillä käydään nyt kauppaa. Kuntako kauppaa Ruskahovin pois, ettei tarvitse ottaa vastuuta vanhoistaan?
Eihän meistä mitään hyötyä olekaan enää. Me rakensimme sodan jälkeisen Suomen, me saimme sen yhdeksi maailman parhaimmista maista, jossa asua. Nyt me joudamme pois silmistä.

Minä olen aina luullut, että kunta on perustettu ajamaan sen asukkaiden parasta.
Tämä vanhainkodin myynti ja kaiken vastuun siirtäminen yksityisille hoivayrityksille koituu tietysti nuoremman väen hyväksi, mutta minun tekee mieleni kysyä, eikö vanhoista huolehtiminen ole aina ollut sivistysvaltioiden kunnia-asia?
Jos vanhuksia hoidetaan liiketoimintaperiaatteella, on saatava voittoa heidän palveluistaan, ja niin kustannukset on silloin saatava kuriin.
Niinhän se menee. Vaippojen vaihtoa vähennetään, ruokakustannuksista tingitään ja ennen kaikkea hoitohenkilökunnan palkkakustannuksista tingitään.
Se tietää hoitohenkilökunnan vähentämistä. Siispä yksin huoneessaan asuvalle ei juuri jää hoitoaikaa, kun hoidettavat lisääntyvät.
Monista yksityisistä hoivalaitoksista kuuluu huonoja uutisia. Hoitajat ovat ylityöllistettyjä, koska heitä on vähän. Se kostautuu myös hoidettaville.

Ruskahovissa tehtiin juuri suuri remontti. Eipä siinä katsottu nenää pitemmälle, jos nyt talo saa purkutuomion.
Uuden rakennuksen kustannukset on varmaan saatava korotettuina hoitomaksuina. On tietysti hienoa, jos Mäntyharju saa komeat terassitalot, mutta eikö nyt ensin pitäisi hoitaa Mäntyharjua rakentaneet vanhukset kunnialla niin kauan kuin he hoitoa tarvitsevat, ja pitää huolta, että vanhainkodissa eletty aika ei ole yhtä kuoleman odotusta, vaan että vielä silloinkin voi tuntea itsensä arvokkaaksi ja nauttia elämästä toimivassa, turvallisessa yhteisössä, saaden kaiken tarvitsemansa avun ja tuen.

Anneli Saarinen
KD Mäntyharju

4 kommenttia aiheesta “Lukijalta: Ruskahoviko myyntiin?

 • 10.10.2018 at 10:44
  Permalink

  Siinäpä oli osuva ja koskettava kirjoitus. Kiitos Anneli, sinulla on sana hallussa ja asiaa puhut. Toivottavasti päättävässä asemassa olevat henkilöt tuntevat piston sydämessään lukiessaan kirjoituksesi.

 • 10.10.2018 at 19:11
  Permalink

  Olen samaa mieltä. Hoito kuuluu kaikille samanlaisena ja raha ei saa ratkaista sen laatua.

 • 10.10.2018 at 19:51
  Permalink

  Todella Kiitos Anneli, asiaa puhut. Ihmetyttää tuo Ruskahovin myynti- ja purkukeskustelu ja uuteen paikkaan rakentamisen tarve. Jos Attendo tänne lisänä halutaan, eikö heille voi antaa tonttia jostain mihin se nytkin ilmeisesti annetaan ja antaa Ruskahovi olla sellaisenaan. Eikö sitä voisi asuttaa vaikka kevyemmän palvelun paikkana kunnan omin voimin, senioritalona. Ei vaan aina ymmärrä.
  Ja kyllä kai nuo nykyiset päättäjätkin vanhenevat joskus ja myös hoitopaikkaa tarvitsevat, tuskin hekään huonoon hoitoon tietoisesti haluavat.

 • 11.10.2018 at 12:18
  Permalink

  Ruskahovin vanhukset eivät ole olleet Mäntyharjun kunnan hoidettavia enää 1.1.2017 alkaen. Tuolloin hoiva ja työntekijät siirtyivät Essotelle. Kunta omistaa vain tontin ja rakennuksen.
  Myöskin se äskettäin tehty remontti oli vuonna 2005. Niin se aika kuluu.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Kumpi merkitsee enemmän äänestyspäätöksessä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...