0

Pääkirjoitus: Pertunmaan biokaasulaitoksessa olisi potentiaalia

Pertunmaalle on kaavailtu kuluvan vuoden aikana uutta biokaasulaitosta. Käytännössä laitos tuottaisi biokaasua, jota hyödynnettäisiin Kuorttiin kaavaillulla kaasuautojen tankkauspisteessä. Kaasua voisi käyttää myös teollisuuslaueen lämmityksessä.

Kaasutankkauspaikan avaamisessa Kuorttiin piilee oikeaa potentiaalia, mistä kielii myös valtionyhtiö Gasumin kiinnostus paikkaa kohtaan. Parhaimmillaan Kuortista tankatttavaa biokaasua olisi tuotettu osin myös paikallisten tuottajien voimin.

Biokaasu on tällä hetkellä äärimmäisen kiinnostava tuote ja laitos voisi toteutuessaan tuoda kaivattua tuloja lähialueen maatalousyrittäjille. Biokaasubisnes on tällä hetkellä vielä taloudellisesti epävakaata toimintaa. Siitä kielii osaltaan esimerkiksi Mikkeliin rakennettavan kaasulaitoksen urakoitsijan konkurssi. Vaikka biokaasuun liittyvä liiketoiminta on selvästi tulevaisuuden ala, on moni talouteen liittyvä asia vielä herkällä pohjalla.

Suurin este toiminnan kunnolliselle kehittymiselle on biokaasuautojen määrän hidas kasvu. Suomen virallinen tavoite on, että vuonna 2030 maassa kulkisi 50 000 kaasuautoa. Tällä hetkellä osin kaasulla kulkevia autoja kulkee maanteillä kuitenkin vasta muutamia tuhansia.

Biokaasuautoilua vaivaakin tällä hetkellä muna-kana -ongelma. Monen kaasuautosta kiinnostuneen suunnitelmat kaatuvat tankkausverkoston hajanaisuuteen. Tankkauspaikkoja ei välttämättä löydy vielä edes vilkkaimpien teiden varsilta, pohjoisesta Suomesta puhumattakaan.

Juuri tämän vuoksi Kuortin tankkauspisteessä ja sen läheisyyteen suunnitellussa biokaasulaitoksessa on oikeaa potentiaalia. Parhaimmillaan Kuortin piste madaltaa Viitotiellä liikkuvien kaasuauton hankintakynnystä. Ja samalla osa polttoainetuloista jäisi paikkakunnalle.

Kommentteja aiheesta “Pääkirjoitus: Pertunmaan biokaasulaitoksessa olisi potentiaalia

  • 11.11.2018 at 23:42
    Permalink

    kyllä se biokaasu jää sähköautojen jalkoihin…. ennustaminen ei oo helppoo… ei Kuortin laitos pelasta Suomea eikä maailmaa….

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.