0

Pääkirjoitus: Miten Mäntyharjun keskustan tyhjät tilat saataisiin hyötykäyttöön?

Mäntyharjun keskustassa on tehty viime aikoina merkittäviä kiinteistökauppoja. Omistus on vaihtunut Varpasentien varren kahdessa isossa liikekiinteistössä. Suur-Savon Osuuspankki luopui hiljattain omista tiloistaan ja samassa kiinteistöosakeyhtiössä sijaitsevista liikehuoneistoista. Kauppa puhuu omaa kieltään erityisesti pankkialan muutoksesta. Kun pankkipalvelut siirtyvät verkkoon, tarvetta isoille konttoritiloille ei enää ole. Keskiviikkona Osuuspankki kertoi myös pitävänsä konttorin ovet suljettuina tiistaisin ja torstaisin.

Osuuspankin aiemmin omistamien tilojen uusi omistaja on Ristiinassa pääpaikkaansa pitävä kiinteistösijoitusyhtiö. Yhtiö on ilmaissut halunsa saada Varpasentien varren liikehuoneistojen lamput taas palamaan. Tavoite on hyvä, sillä keskustan paraatipaikan kiinteistöjä on vaivannut jo pidemmän aikaa vuokralaiskato.

Tyhjillä liiketiloilla on viheliäinen vaikutus ohikulkeviin ihmisin ja satunnaisesti paikkakunnalla käyviin ihmisiin. Jonkinlaista elämää tyhiin tiloihin olisi tavalla tai toiselle hyvä saada. Eri paikkakunnilta tutut pop-up -myymälät tai -toimistot ovat yksi vaihtoehto. Toivotaan, että uusilta omistajilta löytyy ideoita ja ketteryyttä suunnan muuttamiseksi.
On toki hyvä muistaa, että Mäntyharjun keskustan liiketilat on rakennettu erilaisen väestöpohjan aikana. Sen vuoksi joidenkin toimisto- ja liiketilojen muuttaminen asunnoiksi on yksinkertaisesti järkevin vaihtoehto.

Tyhjät liiketilat pakottavat myös kuntaa, yrittäjiä, yhdistyksiä ja kiinteistöjen omistajia pohtimaan keskustaa uudella tavalla. Mikä on sellaista toimintaa tai palvelua, jota kannattaa tulevaisuudessakin tarjota aivan kunnan ytimessä? Kuten pankkitoiminnan muutos osoittaa, maailma ja kuntien keskustat muuttuvat, halusi sitä tai ei.

Muuttunut tilanne tarjoaa myös yrittäjäkentälle oivan paikan lyödä päät yhteen: löytyisikö esimerkiksi yhdessä toteutetusta kampanjasta uusia ideoita ja virtaa keskustan kehittämiseen?

2 kommenttia aiheesta “Pääkirjoitus: Miten Mäntyharjun keskustan tyhjät tilat saataisiin hyötykäyttöön?

 • 1.11.2018 at 15:19
  Permalink

  Näitä pop-up myymälöitähän on ollut jo vuosikausia Mäntyharjun keskustassa. Joulu- sekä kesäkausina.
  On myyty jos jonkinlaista sisustustuotetta, postikorttia ja lemmikkien ruokia. Jostain syystä yritykset eivät ole olleet kovin pitkäikäisiä.
  Selityksiä löytyy. Kesäkausi on ollut joko liian sateinen tai kuuma.
  Postikortti- tai sekatavarakauppa saa myydä aika monta postikorttia tunnissa saadakseen edes liiketilan vuokran maksettua. Sisustustuotteita on nettikauppa pullollaan. Miksi ostaa kalliilla vain kannatuksen vuoksi kun voin tilata suoraan Kiinasta?
  Maailma muuttuu ja tulee netin kautta lähemmäksi kuluttajia. Nettikauppa muuttaa kuluttajien ostotottumuksia. Ihmisillä on autot, joilla pääsee kaupunkeihin laajempien valikoimien ja palveluiden pariin.

 • 1.11.2018 at 17:11
  Permalink

  Vanhuksiin liittyvät palvelut ovat varmasti ainut bisnesmahdollisuus.
  Nuorempi väki liikkuu kunnan ulkopuolella ja tilastotkin näyttävät asukkaiden keski-iän nousun.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.