0

Mäntyharju palkkaa kuntataiteilijan – palkka maksetaan kulttuuriin korvamerkitystä testamenttirahastosta

Mäntyharju etsii ensi vuodeksi kuntataiteilijaa. Osa-aikaisen taiteilijan tehtävänä on muun muassa toteuttaa kuvataidetapahtumia ja ohjata lasten ja nuorten kuvataidekerhoa.

Tuleva kuntataiteilija on myös mukana kunnan mahdollisissa kunnan prosenttihankkeissa ja osallistuu myös kunnan taidekokoelman käytön kehittämiseen.

– Olemme kulttuurikunta ja kuntataiteilijan palkkaaminen on tässä mielessä perusteltua. Tuleva kuntataiteilija voisi järjestää toimintaa lapsille ja nuorille sekä ikäihmisille senioritaloihin, Mäntyharjun kulttuurisihteeri Anu Yli-Pyky kertoo.

Yli-Pykyn mukaan kuntataiteilijan työsarka riippuu paljolti myös siitä millaisen taustan uusi työntekijä omaa. Työsuhteen pituutta ja osa-aikaisuuden määrää ei ole lyöty ennakkoon lukkoon, vaan siitä voidaan sovitella yksiin kuntataiteilijan muiden töiden kanssa.

– Monilla luovan alan ihmisillä leipä on palasina maailmalla, joten emme halua sitoa ihmisiä liiaksi. Lähtökohta on, että kuntataiteilija voisi työskennellä meille kahtena tai kolmena päivänä viikossa, eli noin puoliaikaisena.

Kuntataiteilijan palkka kustannetaan yhteisölliseen taidetoimintaan varatusta testamenttilahjoituksesta. Mäntyharju sai viime vuonna Valtionkonttorilta luvan käyttää yksityishenkilön kuolinpesän omaisuutta, johon ei ollut oikeutettuja sukulaisia. Testamenttilahjoituksen arvo on tällä hetkellä noin 60 000 euroa ja se päätettiin käyttää ”yhteisöllisten kulttuurin toimintaympäristöjen ja toimintatapojen rakentamiseen, osallisuuteen panostamiseen sekä kulttuurin ja taiteen ohjaustoimintaan yli ikärajojen”.

Kulttuuripalvelujen suunnitelmissa on käyttää testamenttilahjoitusta kulttuurin talousarvion ulkopuolella oleviin, yhteisöllisiin hankkeisiin noin 10 000-20 000 euroa  vuosittain tulevan 5-6 vuoden aikana. Kuntataiteilijan palkkaus on testamenttilahjoituksen ensimmäinen menoerä.

Kuntataiteilijat ovat suhteellisen harvinaisia, mutta niitä löytyy eri puolilta Suomea. 

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.