0

Kinnin onnettomuus ravisteli ministeriötä – Kuljetuksen suorittajan pitää jatkossa ilmoittaa vaarallisten aineiden tilapäisestä säilytyksestä pelastusviranomaisille

Huhtikuinen onnettomuus Mäntyharjussa on saanut Liikenne- ja viestintäministeriön ehdottamaan valtioneuvoston asetusta vaarallisten aineiden kuljetuksesta rautatiellä muutettavaksi. Erityisesti velvollisuutta ilmoittaa vaarallisten aineiden tilapäisestä säilytyksestä tarkennetaan.

Kinnin onnettomuuden pelastustoimia haittasi se, ettei pelastusviranomaisilla ollut tietoa siitä, että Kinnin liikennepaikalla oli säilytyksessä säiliövaunuja, jotka sisälsivät ympäristölle haitallista MTBE-kemikaalia. Pelastuslaitoksen saapuessa onnettomuuspaikalle rikkoutunut säiliövaunu oli jo lähes tyhjä, eikä pelastuslaitoksella ollut kunnollista kalustoa aineen keräämiseksi.

Ministeriö esittääkin, että jatkossa ilmoitusvelvollisuus on yksiselitteisesti kuljetuksen suorittajan vastuulla, jotta tieto varmasti saavuttaa kaikki osapuolet . Kuljetuksen suorittajan olisi ilmoitettava rataverkon haltijalle sekä pelastus- ja ympäristöviranomaisille vaarallisten aineiden tilapäisestä säilyttämisestä.

Kinnin onnettomuudessa VR ilmoitti vaarallisten aineiden säilytyksestä vain Liikennevirastolle, eivätkä pelastusviranomaiset saaneet tietoa kummaltakaan. Aiemmassa asetuksessa ei ollut tarkkaan määritelty sitä, kenen vastuulla on ilmoittaa vaarallisten aineiden säilytyksestä pelastusviranomaisille.

Säiliövaunut ehtivät olla Kinnissä muutaman viikon ennen onnettomuutta. Noin 35 000 litraa bensiinin lisäaineena käytettävää MTBE-kemikaalia pääsi onnettomuudessa ympäristöön. Onnettomuuden jälkeiset puhdistustoimet jatkuvat lähivesistöissä edelleen.

VR ei aio enää käyttää Kinnin liikennepaikkaa tilapäisenä säilytyspaikkana vaarallisille aineille.

Liikenne ja viestintäministeriön asetusluonnoksen lausuntoaika päättyy 7.12.2018. Lausuntokierroksen jälkeen lain valmistelu jatkuu virkamiestyönä.

2 kommenttia aiheesta “Kinnin onnettomuus ravisteli ministeriötä – Kuljetuksen suorittajan pitää jatkossa ilmoittaa vaarallisten aineiden tilapäisestä säilytyksestä pelastusviranomaisille

 • 10.11.2018 at 00:31
  Permalink

  Onpa kirkonkylälle ilmaantunut 24/7 haukkuva, räkyttävä, ulvova koiralauma – äänet kaikuvat kautta kirkonkylän jopa Sakarintille ja Yittilään asti. Ties minne…?
  Viheliäistä ja anteeksiantamatonta toimintaa koirien omistajalta – missä lieneekin?
  En halua herätystä klo 6:00-8:30 välillä, en halua haravointi ja pihatöitäni häirittävän tällä jatkuvalla ulvomisella ja haukulla päivällä enkä illan tullen. Haluan nauttia entisestä rauhasta entisten rauhallisten (=myös aikalailla äänettömien, mutta niin mukavien) naapureideni kera.
  Lasten ihanat äänet naapurustosta ovat tyystin kadonneet, myös mukavat juttutuokiot ohikulkevien kanssa… kukaan ei vaan taida jaksaa jatkuvaa tuntikausien räksytystä!

 • 10.11.2018 at 12:08
  Permalink

  Tästä asetusmuutoksesta saa ihan kuka tahansa antaa lausuntonsa, siis vaikka yksittäinen kansalainen. Lausuntopyyntö on julkisesti nähtävillä http://www.lausuntopalvelu.fi nimellä
  Valtioneuvoston asetus vaarallisten aineiden kuljetuksesta rautatiellä annetun asetuksen muuttamisesta
  Lausuntopyynnön diaarinumero: LVM/756/03/2018

Comments are closed.

Viikon kysymys

Sorry, there are no polls available at the moment.